Videospeler inladen...

4.000 mensen betogen in Brussel tegen extreemrechts

Aan het Luxemburgplein voor het Europees Parlement in Brussel hebben 4.000 mensen betoogd tegen extreemrechts. Dat bevestigt de politie. De manifestatie kwam er op initiatief van de Coalitie tegen extreemrechts en fascisme.

De betogers engageren zich om te strijden tegen extreemrechts door massaal samen te komen en een actienetwerk te creëren. Ze willen alle vormen van discriminatie tegengaan, want extreemrechts predikt in de ogen van de linkse bewegingen te vaak openlijk haat tegen minderheidsgroepen en dat mag niet genormaliseerd worden. Op de betoging zijn ook de LGBTQI+-beweging, vrouwenorganisaties en de verdedigers van de rechten van migranten zichtbaar aanwezig.

De manifestanten hebben meerdere spandoeken en borden met slogans waarop onder meer "No to racism", "Halt aan de 'extreemrechtsisering' van de maatschappij", "Geen mens is illegaal", "Wanneer 'democraten' onze rechten verwoesten, dan plukt extreemrechts vruchten van de wanhoop", "Vlaams bruin? Neen, dank u! ", of "Kies hoop boven haat" te lezen is.

"We zien dat steeds meer bevolkingsgroepen worden gecriminaliseerd en dat de autoritaire wetten toenemen. Dat gaat gepaard met het banaliseren van racisme en heeft tot doel een samenleving te creëren waarin ongelijkheid centraal staat en de solidariteitsmechanismen steeds meer ontmanteld worden", klinkt het bij de Coalitie tegen extreemrechts en fascisme.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen