Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met MD Hasib Uddin

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van MD Hasib Uddin, 22 jaar, uit Jackson Heights, Queens.

Hij is 22 jaar, woont in Jackson Heights, Queens: een van de meest diverse buurten van de miljoenenstad New York. Meet MD Hasib Uddin.

MD Hasib is officieel nog geen Amerikaan, maar hij heeft wel een permanente verblijfsvergunning. Tussen die green card en het Amerikaanse staatsburgerschap zit nog een keer vijf jaar. Uddin spreekt nu al opmerkelijk vlot Engels, en hij is pas sinds een maand of zeven in Amerika. Hij komt oorspronkelijk uit Bangladesh, dat grenst aan India en Myanmar. 

Heimwee

Zijn moeder is Amerikaans staatsburger. Daarom - door familiehereniging - kon hij ook makkelijk naar Amerika komen om er te studeren. MD Hasib mist zijn vrienden uit Bangladesh, maar past zich wel makkelijk aan. De grote bevolkingsdichtheid in Queens doet hem denken aan zijn vaderland, een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Hij weet niet of hij voor altijd in de VS wil blijven. Hij wil na zijn studies in de computerwetenschappen (in de VS) zijn kennis gebruiken om zijn geboorteland beter te maken en vooruit te helpen, zegt hij. Om zijn studies te helpen betalen, werkt hij ook deeltijds in een restaurant. 

Hasib is een moslim, maar hij vindt dat elke religie oké is. Hij vindt het fijn dat er in Amerika vrijheid van godsdienst is. Ondanks zijn heimwee vindt hij dat Amerika goed is voor hem. Van discriminatie of vijandigheid merkt hij niet veel in de veelkleurige wijk Queens, in New York. 

Oog in oog met MD Hasib Uddin:

Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen