Antwerpse diamantsector viert “100 jaar briljant”

Hoe slijpt u de perfecte diamant? 100 jaar geleden ontdekte de Antwerpse ingenieur Marcel Tolkowsky hoe u dat doet. In de diamantwijk is deze ontdekking uitgebreid gevierd met een groot straatfeest.

Ongeveer 100 jaar geleden ontdekte Marcel Tolkowsky, lid van een bekende Joodse familie van diamantslijpers, hoe u op een wetenschappelijke manier een perfecte diamant slijpt. 

De diamant bestaat uit 57 facetten die met wiskundige precisie ten opzichte van elkaar worden geplaatst. Zo krijgt u de maximale schittering door lichtweerkaatsing. De briljant werd vanaf wereldwijd de meest succesvolle slijpvorm.

Naar aanleiding van de 100e verjaardag van de briljant wordt er samen met 57 bekende en onbekende Antwerpenaren aan één diamant geslepen. Dit verwijst naar de 57 facetten van een briljant. Wanneer de steen afgewerkt is, zal hij tentoongesteld worden in het diamantmuseum DIVA.

Meest gelezen