Belgische Staat moet schadevergoeding van bijna 6.000 euro betalen aan gedetineerde

De Belgische Staat is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld voor onmenselijke behandeling en foltering van een gedetineerde, tijdens de grote gevangenisstaking in 2016. De Staat moet een schadevergoeding van bijna 6.000 euro betalen aan de man. 

Tijdens de grote staking in 2016 in verschillende gevangenissen in ons land zat de man in de gevangenis in Ittre. Op dat ogenblik was er nog geen minimale dienstverlening voor de gevangenissen. Volgens een rapport konden de gevangenen op dat moment onder andere maar beperkt douchen, zaten ze 24 uur op 24 in de cel en kregen ze geen bezoek. 

Een van de gedetineerden klaagde dat aan. In ons land werd zijn klacht nog afgewezen, waarop hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapte. Daar heeft hij nu wel gelijk gekregen. De Belgische Staat werd veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna 6.000 euro voor onmenselijke behandeling en foltering van de gevangene: 3.480 euro morele schadevergoeding en 2.300 euro voor gemaakte kosten. 

Meest gelezen