Bij anderhalf miljoen Vlamingen mogen al meer soorten plastic in de pmd-zak, wanneer is het aan u?

Vanaf vandaag wordt het gebruik van de blauwe zak uitgebreid. Anderhalf miljoen Vlamingen zullen meer soorten plastic in hun pmd-zak mogen steken. Tegen eind volgend jaar moet dat in heel het land het geval zijn. Bekijk op de kaart onderaan dit artikel wanneer dat voor u het geval is.

In april zijn al twee afvalintercommunales gestart met het uitbreiden van de blauwe zak. Vanaf vandaag komen daar nog eens zes Vlaamse afvalintercommunales bij. Alles samen mogen dus anderhalf miljoen Vlamingen meer soorten plastic in hun pmd-zak  gooien.

In september wordt het nog uitgebreid naar 450.000 inwoners uit de regio rond Namen in Wallonië. In december komen er nog een half miljoen mensen uit regio Luik bij. Tegen eind dit jaar zullen dus al ruim 2,5 miljoen Belgen de uitgebreide blauwe zak gebruiken. Als alles goed loopt, is voor het einde van volgend jaar het hele land aan de beurt.

Lees verder onder de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Wat mag er in de uitgebreide blauwe zak?

In de huidige blauwe zak mogen enkel plastic flessen, flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de uitgebreide blauwe zak komen alle andere plastic verpakkingen. Denk aan yoghurtpotjes, schaaltjes, botervlootjes, folies en zakken. Ook plastic tubes van bijvoorbeeld tandpasta of haargel.

Lees verder onder de grafiek:

De verpakkingen moeten wel helemaal leeg zijn en mogen geen etensresten meer bevatten. Verwijder ook de plastic folie rond schaaltjes en potjes. Steek ook geen verpakkingen in elkaar. Wat in elkaar zit, kan door de automatische sorteersystemen in recyclagecentra niet altijd herkend worden. Wat niet herkend wordt, kan niet worden gerecycleerd.

Het is trouwens belangrijk om te weten dat de afvalophaling op zich niet verandert en dat de blauwe zakken die u nu al in huis heeft, nog steeds kunnen worden gebruikt. 

Waarom wordt de blauwe zak uitgebreid?

Hoe meer soorten plastic worden opgehaald, hoe meer plastic kan gerecycleerd worden. Fost Plus dat de inzameling en recyclage van huishoudafval organiseert in ons land, verwacht per inwoner 8 kilogram minder restafval. Dat komt ongeveer overeen met 4 volle restafvalzakken. Tegen 2023 zal zo naar schatting 65 procent van de plastic verpakkingen worden gerecycleerd.

Lees verder onder de foto:

Waarom niet meteen overal?

De uitgebreide blauwe zak wordt in verschillende fases ingevoerd, omdat de recyclagecentra niet van de ene op de andere dag zoveel bijkomende soorten plastic kunnen verwerken. Die centra moeten daar eerst investeringen voor doen. Dat kost dus tijd en geld.

Woont u in een zone waar de uitbreiding nog niet voor meteen is? Dan blijft voorlopig alles bij het oude. Wacht dan dus ook met de bijkomende soorten plastic in uw pmd-zak te steken. Korte tijd voor uw gemeente aan de beurt is, krijgt u normaal gesproken gedetailleerde informatie in de bus.

Wanneer is het aan uw gemeente?

Benieuwd wanneer het aan uw gemeente is? Zoek uw gemeente op de kaart of geef de naam in op onderstaand zoekveld.

Noot: 1 juni is een zaterdag. De eerste ophaling van de nieuwe blauwe zak gebeurt ten vroegste op maandag 3 juni.

Noot 2: In sommige fusiegemeenten zijn meerdere afvalintercommunales actief, daar kan het zijn dat de invoerdatum niet in de hele fusiegemeente dezelfde is.

Wat met de roze of paarse zak?

In Mechelen en Leuven wordt gewerkt met een roze zak. Daar mogen meerdere soorten plastic in (behalve pmd) en die wordt apart opgehaald naast de blauwe zak. Er mogen ook meer plasticsoorten in dan in de uitgebreide blauwe zak. De lokale besturen beslissen daar of die aparte roze zak blijft bestaan of niet.

In Aalter, Waregem en Wervik was er een apart proefproject waar de uitgebreide blauwe zak werd getest. De paarse zak met als naam "P+MD-zak" verving daar de klassieke pmd-zak. In Aalter en Wervik blijft die bestaan en wordt die gewoon terug blauw. In Waregem is het systeem overgenomen door de hele afvalintercommunale (IMOG) en daar gebruiken ze de uitgebreide blauwe zak al sinds vorig jaar. Er is in die regio ook een aparte zak voor plastic folies, de zogenoemde "foliezak".

Foto: Stad Leuven

Meest gelezen