Chris Janssens zit mee aan tafel voor Vlaams Belang: "Toegang tot sociale zekerheid voor nieuwkomers beperken"

N-VA-voorzitter Bart De Wever start vandaag zijn consultaties over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Voor Vlaams Belang zal - naast voorzitter Tom Van Grieken - ook Chris Janssens aan de tafel zitten, fractievoorzitter van de partij in het Vlaams Parlement. "Op Vlaams niveau kan je de aantrekkingskracht van ons land met een uitgebreid sociaal vangnet verminderen voor nieuwkomers", zegt Janssens in "De Ochtend" op Radio 1. 

"We gaan de onderhandelingen met open vizier tegemoet." Het mag duidelijk zijn: Chris Janssens van Vlaams  Belang is bereid om water bij de wijn te doen tijdens de onderhandelingsgesprekken voor een nieuwe Vlaamse regering. "Ik denk dat wij vooral dit unieke momentum, waarbij twee Vlaams-nationale partijen de grootste zijn in Vlaanderen, moeten grijpen om die stemmen ook in de praktijk om te zetten in een rechts en kordaat beleid waar de kiezer naar snakt", start hij het gesprek in "De Ochtend" op Radio 1. 

Theo Francken (N-VA) liet eerder tijdens het programma verstaan dat zijn partij raakvlakken wil zoeken met Vlaams Belang, maar dan moet die laatste bereid zijn om afstand te nemen van ideeën die juridisch niet kunnen, zoals de immigratiestop.

Wij moeten dit unieke momentum grijpen om alle Vlaams-nationale stemmen om te zetten in een rechts en kordaat beleid waar de kiezer naar snakt

Chris Janssens

"Een immigratiestop moet je op federaal niveau afspreken", reageert Janssens. "Wij zijn bereid om de onderhandelingen aan te gaan voor een Vlaamse regering en op dat niveau zijn er een aantal zaken die met de immigratiestop verband houden. Je kan de aantrekkingskracht van ons land met een uitgebreid sociaal vangnet verminderen, door bijvoorbeeld de toegang tot een aantal sociale voorzieningen, zoals sociale huisvesting en kindergeld, te beperken voor nieuwkomers - voor zover die er nog zouden zijn."

Zo geeft Chris Janssens mee dat dit een van de topics is die tijdens de onderhandelingen aan bod kunnen komen. "Iedereen die in dit land aankomt, moet hier eerst enige tijd gewoond hebben - wij zeggen acht jaar - en drie jaar hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid, alvorens men er rechten uit kan putten."

Veel succes betekent veel nieuwkomers: "We gaan ze opleiden"

Het grote succes van Vlaams Belang deze verkiezingen, betekent ook een pak nieuwe gezichten die aan de slag zullen moeten gaan. "Er zijn een aantal mensen uit de andere provincies die mij nog niet helemaal bekend voorkomen", geeft Janssens toe. Maar hij verzekert dat de nieuwe verkozenen goed opgeleid zullen worden de komende maanden. 

Ik wil hen (de nieuwe verkozenen, red.) meteen reddingsvesten geven

Chris Janssens

"We beginnen deze week met een eerste bijeenkomst", klinkt het bij Janssens. "Daar zal ik uitleggen hoe een parlement precies werkt in de praktijk. Want veel te vaak gebeurt het dat mensen in een zwembad gegooid worden, en dat ze maar moeten zien dat ze boven blijven. Ik wil hen meteen reddingsvesten geven."

Meest gelezen