Blake en Mortimer krijgen eerbetoon van François Schuiten in het justitiepaleis

De bekende striptekenaar François Schuiten die zich met cineast Jaco Van Dormael en twee anderen aan een nieuw album waagt met Blake en Mortimer, de helden uit hun jeugd? By Jove! "De laatste farao" speelt zich bovendien af in het Brusselse justitiepaleis. 

De geschiedenis van Blake en Mortimer gaat terug tot 1946, toen de strip in het blad Kuifje verscheen.  Tekenaar was Edgar P. Jacobs, die Hergé ook assisteerde voor de Kuifje-albums. Professor Mortimer en spion Blake verzeilen in allerlei avonturen en komen altijd weer de slechterik Olrik tegen. Het beroemdste album is “Het gele teken” uit 1956. Na de dood van Jacobs gingen andere tekenaars en auteurs aan de slag met het duo, onder hen Jean Van Hamme en Yves Sente.

Nu komt een nieuw album met Blake en Mortimer uit, getekend door François Schuiten, ingekleurd door Laurent Durieux en geschreven door auteur Thomas Gunzig en cineast Jaco Van Dormael. De titel is “De laatste farao” en het verhaal speelt zich af in het Brusselse justitiepaleis. Blake en Mortimer zijn intussen sterk verouderd.

François Schuiten is bekend van de reeks “De duistere steden” en van de inrichting van het museum "Trainworld" in Schaarbeek. In 2002 kreeg hij de hoogste striponderscheiding van de wereld, de Grote Prijs van het festival van Angoulême. 

Schuiten liet zich inspireren door enkele teruggevonden regels van Edgar P. Jacobs, de aanzet van een scenario. Daarop nam hij Jaco Van Dormael in de arm, de regisseur van de films “Toto le héros” en “Le tout nouveau testament”. Samen met Gunzig en Durieux hebben ze maar liefst vier jaar aan de nieuwe strip gewerkt. Schuiten laat ook uitschijnen dat dit zijn laatste album is.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft een tram laten versieren met de personages Blake en Mortimer uit het nieuwe verhaal. De originele tekeningen van François Schuiten zijn te bekijken in het Maison Autrique, een gebouw van Victor Horta, in Schaarbeek.

Meest gelezen