School in Oudenaarde schrapt examen Frans omdat leerkracht al weken ziek is

Een school in Oudenaarde schrapt het examen Frans voor leerlingen van het derde jaar van de richting Handel omdat ze al weken geen les krijgen. De leerkracht is ziek en de zoektocht naar een vervanger levert niets op. De directie beslist daarom om dit schooljaar het examen te laten vallen, de leerlingen kunnen dus naar het vierde jaar zonder een eindtest. Het is de bedoeling dat ze de achterstand volgend schooljaar goed maken.

Al weken is de leerkracht Frans van het derde jaar handel van het Bernardustechnicum in Oudenaarde ziek. De leerlingen hebben daardoor al 25 lessen gemist. De directie zocht al die tijd vruchteloos naar een vervanger. "We hebben écht alles geprobeerd. We hebben intern proberen schuiven, maar dat lukte niet. Een oproep via VDAB en sociale media leverde niets op. We vroegen collega's ook om rond te horen bij vrienden en kennissen, maar ook daar kwam geen enkele kandidaat uit. We namen zelfs contact op met mensen die hier ooit solliciteerden, om te vragen of ze nog werk zochten. Ook daar geen resultaat ", vertelt algemeen directeur Patrick Vansteenbrugge. 

Te grote achterstand

Het schooljaar loopt bijna af en volgens de directie is het quasi onmogelijk om nog iemand te vinden die meteen inzetbaar is en de gemiste leerstof kan helpen inhalen. Daarom nam ze de beslissing om het eindexamen Frans te laten vallen. De achterstand is te groot. In het vierde jaar zullen de leerlingen die moeten inhalen. "We werken met leerplannen per graad, niet per schooljaar. Dat hoeft geen probleem te zijn."

Lerarenplatforms

Feit blijft dat heel wat ouders ontevreden zijn met de beslissing. Ze vrezen dat een lerarentekort ook volgend jaar voor problemen kan zorgen. Vansteenbrugge deelt die bezorgdheid en wijst ook naar de lerarenplatforms als oorzaak. Dat zijn poules van leerkrachten die verbonden zijn aan één scholenkoepel. Zij mogen in andere scholen geen uren opnemen. Het Bernardustechnicum is niet aangesloten bij zo'n platform.  "Het initiatief kwam er om leerkrachten jobzekerheid te geven, zeker jonge mensen. Maar, in de praktijk betekent het voor ons dat er 80 leerkrachten zijn waar we gewoon geen beroep op kunnen doen."

kasto80

Meest gelezen