AFP or licensors

Grieken moeten op 7 juli vervroegd naar de stembus

De vervroegde verkiezingen in Griekenland zullen op 7 juli plaatsvinden. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering bekendgemaakt. Na de nederlaag van zijn linkse Syriza-partij bij de Europese verkiezingen had premier Alexis Tsipras de vervroegde stembusgang al aangekondigd.

"De premier heeft beslist om de verkiezingen op 7 juli te organiseren om de examens niet te verstoren", zegt de regeringswoordvoerder.

Tsipras trekt zijn conclusies na de verkiezingsnederlaag van zondag.    Syriza behaalde toen 23,7 procent van de stemmen, veel slechter dan de centrumrechtse Nea Dimokratia (ND), die meer dan 33 procent haalde.  Nea Dimokratia won zondag ook de regionale verkiezingen, waardoor de partij het merendeel van de dertien Griekse regio's controleert. Ook voor de tweede ronde van de verkiezingen in Athene en Thessaloniki, op 2 juni, staat de partij op kop.

ND-leider Kyriakos Mitsotakis had onmiddellijk na de publicatie van de exitpolls opgeroepen tot het ontslag van Tsipras. "Het Griekse volk heeft zijn steun voor deze regering duidelijk ingetrokken", zei hij. "De eerste minister moet ontslag nemen en het land zou zo snel mogelijk verkiezingen moeten organiseren."

Meest gelezen