Videospeler inladen...

Koning Albert heeft DNA-staal afgestaan in zaak-Delphine Boël

In de zaak-Delphine Boël heeft koning Albert vanmorgen een DNA-staal afgestaan. Dat laat zijn advocaat weten. De resultaten van het DNA-onderzoek zullen wel geheim blijven tot er een nieuwe beslissing valt bij het gerecht. 

Delphine Boël voert al zes jaar een juridische strijd om erkend te worden als de biologische dochter van koning Albert II. Haar moeder had jarenlang een verhouding met hem. Onder meer tijdens de periode dat Delphine geboren is en ze getrouwd was met Jacques Boël. In eerste aanleg oordeelde de rechter dat Jacques Boël de wettelijke vader is. Eind oktober vorig jaar besliste het Brusselse hof van beroep daar anders over: Jacques Boël is níet de vader van Delphine. Maar daartegen ging koning Albert in cassatie.

Dwangsom van 5.000 euro per dag

Intussen bleef de procedure voor het hof van beroep wel lopen. Dat besliste dat alle betrokkenen, onder wie koning Albert, binnen de drie maanden een DNA-test moeten ondergaan. Die DNA-test had Delphine gevraagd, om een biologische band tussen hen tweeën te kunnen vaststellen. Later besliste het hof ook nog dat er een dwangsom van 5.000 euro per dag betaald moet worden zolang de koning geen DNA afstaat. 

De koning verklaarde zich nu toch bereid om een DNA-staal af te staan. Dat is vanmorgen ook gebeurd, laat zijn advocaat weten. Het resultaat blijft wel geheim tot het Hof van Cassatie zich heeft uitgesproken over het vaderschap van Jacques Boël.

Het resultaat is bereikt, het bewijs wordt veilig gesteld

Yves-Henri Leleu, de advocaat van Delphine Boël

Yves-Henri Leleu, de advocaat van Delphine Boël, reageert alvast positief. "Dit is goed nieuws. Het bewijs wordt veiliggesteld en wij vroegen niets meer of minder dan dat. Het is ook het einde van een lang juridisch verhaal. Het resultaat is bereikt." 

Dat het resultaat van de DNA-test voorlopig geheim zal blijven, vindt Leleu logisch: "Zo werd het bevolen door het hof van beroep. We mogen ook niet op de grond van de zaak vooruitlopen. Er is nog een procedure hangende bij het Hof van Cassatie."

Het is nu inderdaad afwachten tot er een beslissing valt bij het Hof van Cassatie over het vaderschap. Maar in de tussentijd ligt het DNA-staal veilig, en dat was - gezien de hoge leeftijd van koning Albert - het hoofddoel van deze procedure.

Videospeler inladen...

Meest gelezen