Dag 2 na verkiezingen: Bart De Wever (N-VA) heeft gesprekken opgestart, koning Filip zette consultaties voort

Op de tweede dag na de verkiezingen zijn op verschillende niveaus de eerste gesprekken verdergezet of opgestart. Op Vlaams niveau werden die geleid door N-VA-voorzitter Bart De Wever. Koning Filip ontving verschillende partijvoorzitters voor de federale consultaties. In Brussel was Elke Van den Brandt (Groen) aan zet voor de Nederlandstalige partijen.

Op Vlaams niveau is N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn eerste gesprekken begonnen met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Die gesprekken vinden plaats in het Vlaams Parlement. De Wever ziet alle Vlaamse partijen, van klein naar groot, te beginnen dus met het uiterst linkse PVDA van Peter Mertens.

Voor aanvang van het gesprek was Mertens fors. "We gaan het spelletje van De Wever niet meespelen", klonk het. "Men grijpt de verkiezingsuitslag aan om het land te gijzelen en om een stap te zetten om het land te splitsen. Er is geen enkel signaal gegeven door de kiezer voor die splitsing. Wij gaan dus ook geen Vlaams regeerakkoord onderhandelen als pasmunt voor die splitsing."

Mertens wou desalniettemin toch een uurtje praten met zijn N-VA-collega, om de standpunten van zijn partij uiteen te zetten. De kans dat de PVDA in de Vlaamse regering komt, is evenwel zo goed als onbestaande. Peter Mertens kreeg na zijn consultatie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever een merkwaardig cadeautje mee naar huis. De PVDA-voorzitter ontving een flesje pikante saus met de beeltenis van Karl Marx."Fenomenaal pikant", was te lezen op het rode flesje.

Na de PVDA kwam Groen-voorzitter Meyrem Almaci met Bart De Wever spreken. Zij kreeg na afloop van haar consultatiegesprek een doosje groene thee met het opschrift "Santhee". "Een Wiedergutmachung, denk ik", reageerde ze. Almaci wou niet ingaan op het gesprek dat ze samen met Björn Rzoska voerde met de N-VA-voorzitter. "Het is te vroeg om te weten wat hij van plan is. Misschien weet hij dat ook zelf nog niet."

Als derde en laatste voor vandaag was het de beurt aan John Crombez van SP.A. Als cadeau kreeg hij een gitaarstemmer met daarop de slogan van de SP.A. Na afloop liet Crombez verstaan dat hij een oppositiekuur verkiest. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Koninklijke consultaties

Koning Filip zette vandaag zijn consultaties over de vorming van een federale regering voort op het paleis in Brussel. Vanmorgen heeft de koning de voorzitters van Ecolo (om 9.30 uur) en Groen (om 10.30 uur) gezien. Daarna kwam CD&V-voorzitter Wouter Beke langs. Deze namiddag was het de beurt aan Défi, Open VLD en SP.A.

Gisteren had de koning al een gesprek met PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Morgen worden de consultaties hervat, om te beginnen met CDH-voorzitter Maxime Prévot. Vraag blijft of ook de PVDA en vooral het Vlaams Belang op het paleis uitgenodigd zullen worden.

Videospeler inladen...

Brussel

Ook in Brussel komen de gesprekken op gang om een nieuwe regering voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te vormen. De Nederlandstalige en Franstalige partijen zoeken eerst binnen hun eigen taalgroep een meerderheid voor ze samen een Brusselse coalitie vormen. De Franstaligen beginnen morgen, de Nederlandstaligen zijn vandaag al begonnen. Daar neemt Groen het initiatief. Elke Van den Brandt en Arnaud Verstraete ontvingen alle partijen, van groot naar klein, met uitzondering van Vlaams Belang.

"We hebben geluisterd naar elke partij. Wat zijn hun prioriteiten? Hoe evalueren ze de verkiezingsuitslag? Wat zijn hun verwachtingen", aldus Verstraete, die erop wees dat het nog niet om echte onderhandelingen ging. Morgen wil Groen een synthese maken van die contacten en bekijken hoe het nu verder moet, en of er nog bijkomende contacten nodig zijn voor te beslissen met wie er verder gewerkt wordt aan een coalitie.

Cieltje Van Achter (N-VA) liet alvast na afloop niet in haar kaarten kijken. "De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven. De traditionele partijen hebben een pandoering gekregen. Het is duidelijk dat Brussel moet veranderen", verklaarde ze. Open VLD'er Sven Gatz vond de sfeer van het gesprek "aangenaam en hartelijk". Hij zei tegen het einde van de week een signaal van Groen te verwachten voor verdere stappen.

Pas als er aan elke kant (Franstalige en Nederlandstalige) een akkoord is, gaan beide delegaties samen rond tafel zitten. Maar het is evident dat er ook parallelle gesprekken zijn tussen de twee taalgroepen. Er is volgens Gatz al een eerste contact geweest.

Videospeler inladen...

Gesprekken Waalse regering morgen

Elio Di Rupo is met zijn PS aan zet om een regering te vormen in Franstalig België. Hij begint er morgen aan. Samen met Jean-Marc Nollet (Ecolo) pleitte Di Rupo er gisteren op zender RTBF voor om een federale regering te vormen zonder de N-VA. “Ik denk dat dat op termijn de oplossing zal zijn”, zei Di Rupo, terwijl hij een oproep deed naar CD&V, Open VLD, Groen en SP.A om zonder een Vlaamse meerderheid in de Kamer in een federale regering te stappen. 

Vooral de uitspraken van Bart De Wever, die confederalisme op termijn als enige uitweg ziet, werken als een rode lap op een stier bij Di Rupo. “Confederalisme? Dat is niet meer of niet minder dan de splitsing van ons land. Dat willen we niet. Daarover willen we niet onderhandelen.”

Bekijk hier het interview met Elio Di Rupo op de RTBF (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

En intussen in Duitstalig België?

De onderhandelingen om een meerderheid te vormen in de Duitstalige Gemeenschap zijn gisteren al begonnen, zoals minister-president Oliver Paasch (foto onder) zondag had aangekondigd. Met zes zetels en 23,33 procent van de stemmen is de ProDG, de partij van de minister-president, aan zet.

Gisteren zijn de gesprekken met de socialisten van SP en de liberalen van PFF gestart. De drie partijen vormen ook de huidige coalitie in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. Paasch zei zondag dat hij die coalitie graag wil voortzetten.

Meest gelezen