Videospeler inladen...

Nieuwe briefjes van 100 en 200 euro passen beter in uw portefeuille

Alle centrale banken van de landen van de eurozone brengen tegelijk nieuwe, minder hoge en nog beter beveiligde biljetten van 100 en 200 euro in omloop. Ook in België kunt u ze vanaf nu in handen krijgen.

Van Helsinki tot Lissabon zijn nieuwe biljetten van 100 en 200 euro voorgesteld, ook bij de Nationale Bank van België. In vergelijking met de oude zijn de nieuwe briefjes beter beveiligd tegen namaak. Als u het kantelt of betast zijn de extra beveiligingen zichtbaar, onder meer een hologram met ronddraaiende eurotekens in de verticale balk, en linksonder een cijfer in speciale blinkende inkt, met erbinnenin ook eurosymbolen.

Een ander verschil is de afmeting. De oude briefjes van 100 en 200 waren hoger dan alle andere; nu zijn ze even hoog (of breed) als de 50 eurobriefjes.  Daarmee zouden ze beter in de portefeuille passen. En ze zijn steviger en duurzamer dan de oude.

De verse bankjes vormen het sluitstuk van de nieuwe reeks eurobriefjes. Het grootste biljet van 500 euro wordt niet meer gemaakt, maar de oude exemplaren blijven wel in omloop.

Briefje van 100 is populair

Opmerkelijk: er circuleren meer briefjes van 100 euro (2,7 miljard exemplaren) dan van 10 euro (2,5 miljard stuks). Het biljet van 100 euro is het op twee na meest gebruikte bankbiljet in de eurozone, na dat van 50 en 20 euro. 

De Europese Centrale Bank (ECB) meldt dat de vraag naar briefjes van 100 en 200 euro groeit, respectievelijk met 7,8 en 8,6 procent per jaar. Volgens de Nationale Bank van België maken vooral oudere mensen nog vaak gebruik van grote coupures cash geld. 

De eurobriefjes zijn te vertrouwen, benadrukt de ECB. Volgens de laatste cijfers werden in de eerste helft van 2018 301.000 valse briefjes onderschept, op een totaal aantal van meer dan 21 miljard.

Baar geld nog altijd in trek

We stevenen nog niet meteen af op een "cashless society", een samenleving zonder baar geld: sinds de euro werd ingevoerd in 2002 is de vraag naar bankbiljetten verdrievoudigd. In 2016 gebeurden nog 79% van alle betalingen in de eurozone met klinkende munt. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen