Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe president van Oekraïne geeft nationaliteit terug aan Mikheil Saakasjvili

De machtswissel in Oekraïne heeft tot eerherstel geleid voor de voormalige Georgische president Mikheil Saakasjvili. Die was twee jaar geleden uit Oekraïne gezet door de vorige Oekraïense president Petro Porosjenko.

De nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vandaag de nationaliteit van zijn land verstrekt aan Mikheil Saakasjvili. Twee jaar geleden had die zijn Oekraïens paspoort moeten inleveren onder de vorige president Petro Porosjenko. 

Sindsdien woonde Saakasjvili in ballingschap in Nederland. Hij heeft een Nederlandse echtgenote en zijn kinderen hebben ook de Nederlandse nationaliteit. Morgen zou Saakasjvili al kunnen terugvliegen naar Oekraïne.

De man heeft een carrière met veel bochten. Hij is geboren in de Kaukasische republiek Georgië. Na de zogenoemde Rozenrevolutie, een volksopstand tegen het toenmalige regime, werd Saakasjvili in 2004 verkozen tot president van Georgië. Aanvankelijk was hij er erg populair en werd hij beschouwd als de eerste democratisch verkozen president. Hij slaagde er toen ook in om het afgescheurde gebied Adzjarië aan de Zwarte Zee terug aan te hechten bij Georgië.

Een inval in dat andere opstandige gebied Zuid-Ossetië leidde in 2008 echter tot een oorlog met Rusland en een kortstondige bezetting van een groot deel van Georgië door de Russen. Dat begon samen met corruptie en een steeds meer autoritaire manier van regeren te vreten aan zijn populariteit en in 2013 moest Saakasjvili opstappen.

Een tweede carrière in Oekraïne

Twee jaar later kreeg Saakasjvili niet alleen asiel in Oekraïne, maar ook nog de nationaliteit en stapte hij zelfs in de politiek. Hij werd gouverneur van de regio Odessa en bouwde daar een machtsbasis uit. 

De aanvankelijk goede relatie met president Petro Porosjenko verzuurde echter snel, vooral nadat Saakasjvili de president verweet dat hij onvoldoende optrad tegen de corruptie. Kort daarop werd hij ontslagen als gouverneur en verloor hij de Oekraïense nationaliteit. Sindsdien woont Saakasjvili in Nederland.

Meest gelezen