15-tal kinderen ziek door norovirus in Heist-op-den-Berg

In Hallaar, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg, zijn een vijftiental kinderen getroffen door het zeer besmettelijke norovirus. Dat veroorzaakt zware maag- en darmklachten. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de huisartsen in de streek gealarmeerd.

Op de basisschool van Hallaar, deelgemeente van Heist-op-den-Berg, zijn een vijftiental kinderen ziek geworden door het norovirus. "Dat is een zeer besmettelijk virus dat buikgriep en dus zware maag- en darmklachten en soms koorts veroorzaakt," vertelt CLB-arts An Popelier op Radio 2 Antwerpen. "Het virus verspreidt zich via hand-stoelgangcontact of via het braaksel. Goed de handen wassen is dus de boodschap." De schooldirectie en het CLB vragen de ouders om zieke kinderen zeker thuis te houden. "Na een dag of drie is het ergste leed geleden", aldus dokter Popelier. 

Aparte toiletten

Alle huisartsen  in de streek hebben van het Agentschap Zorg & Gezondheid een omzendbrief over het norovirus in de bus gekregen. Huisarts Hilde Van Den Bergh gaf op Radio 2 Antwerpen nog een ander opmerkelijk advies. "Naast handhygiëne zijn propere toiletten heel belangrijk. Goed poetsen is de boodschap en probeer -als je kan- een ziek kind naar een apart toilet te laten gaan." Het norovirus slaat het felst toe bij kleine kinderen, al kunnen ook volwassenen er ziek van worden. 

Meest gelezen