Nicolas Maeterlinck

Ook in Brussel gaan de gesprekken van start: Groen nodigt andere Nederlandstalige partijen uit

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar afgelopen zondag een recordaantal Nederlandstalige stemmers te noteren viel, moet er een nieuwe coalitieregering op de been worden gebracht. Groen is sinds zondag de grootste Nederlandstalige partij en neemt dus het initiatief. Vandaag ontvangen de groenen de andere partijen voor een eerste verkenning. Wellicht zullen de inhoudelijke gesprekken volgende week van start gaan. 

Elke Van den Brandt, Brussels boegbeeld voor Groen, ontmoet vandaag de andere partijkopstukken in het Brussels Parlement. “Zoals traditioneel gaan wij, behalve het Vlaams Belang, alle partijen uitnodigen”, aldus Van den Brandt. “Voor ons wordt de uitdaging om een coalitie te vinden die echt voor de ommekeer in de stad wil gaan: voor schone lucht, veilig verkeer en een betere aanpak van armoede.”

Van den Brandt had eerder al laten verstaan dat een coalitie vormen met de N-VA voor haar “onlogisch” zou zijn. Vandaag herhaalde ze die inschatting. “Inhoudelijk liggen we ver uiteen. De manier waarop we naar Brussel kijken is erg verschillend.” 

Lees verder onder de foto. 

Elke Van den Brandt (Groen)
Foto Kurt bvba, Foto Kurt

Toch was het Cieltje Van Achter, kopvrouw voor N-VA in Brussel, die als eerste mocht langskomen. Zij voelde zich duidelijk gesterkt door de verkiezings­uitslag. “Wij zijn enorm gestegen aan Vlaamse kant. We waren de vierde partij en zijn nu de tweede. De Brusselaar heeft echt gekozen voor verandering. De traditionele partijen hebben een serieuze tik gekregen.”

“Je voelt dat de andere partijen veel bij het oude willen houden. Partijen die nochtans fors verloren hebben, staan te trappelen om hun macht opnieuw uit te oefenen. Wij willen vooruitgaan, we hebben veel te lang stilgestaan met deze stad en hebben goed bestuur nodig”, klonk Van Achter strijdvaardig. 

Ook Sven Gatz (Open VLD) tekende in de loop van de ochtend present aan het Brussels Parlement. “Ik sta hier met enige bescheidenheid omdat wij de verkiezingen niet gewonnen hebben. We gaan vooral luisteren naar wat Groen te vertellen heeft. Ik ga ervan uit dat er ons een perspectief gegeven zal worden”, aldus Gatz.

Eerder vandaag had Sven Gatz ook in “De Ochtend” op Radio 1 zijn licht laten schijnen op de Brusselse formatieronde. “Als je stabiliteit wilt in de Nederlandstalige taalgroep in Brussel, moet je naar de grotere partijen kijken en met 3 van de 4 grotere (Groen, Open VLD, N-VA, One.Brussels, red.) iets gaan doen”, klonk het daar. “Wij stellen geen exclusieven, het kan dus in principe met iedereen zijn.”

Gatz werd op de radio ook gevraagd naar zijn analyse over de opvallende terugval van de Open VLD in Brussel. De Vlaamse liberalen zijn voor het eerst sinds 15 jaar niet meer de grootste Nederlandstalige partij in de hoofdstad. “Ik denk dat we wat impact verloren hebben bij de jongere generatie. We moeten opnieuw aansluiting vinden bij jongeren die de stedelijkheid op een andere manier vorm geven dan wat we de voorbije twintig jaar gezien hebben.”

Lees verder onder de foto.

Sven Gatz (Open VLD)
Belga

Over de positie van Guy Vanhengel, het Brussels boegbeeld bij de Nederlandstalige liberalen, wilde Gatz liever niet te veel kwijt. “Hij heeft geweldige dingen gedaan. Hij staat er nog altijd, maar we hebben wel een signaal gekregen.” Over het leiderschap – waar ook nieuw verkozen Vlaams Parlementslid Els Ampe openlijk aanspraak op maakt – moeten we ons nu eerst intern beraden, klinkt het.

Geen Vlaams Belang

Elke Van den Brandt liet voor de rest ook nog weten dat ze niet van plan is om in gesprek te gaan met Vlaams Belang. “We ontvangen alle democratische partijen. Met Vlaams Belang sluiten we medewerking a priori uit.” Gatz wilde zich hier niet over uitspreken, maar leek zich wel te kunnen vinden in de redenering van Groen. “Ik denk niet dat het Vlaams Belang omwille van een verkiezingsoverwinning in Vlaanderen van aard of natuur veranderd is.” 

Van Achter liet dan weer duidelijk blijken dat ze niet akkoord gaat met deze uitsluiting. “Ik denk dat je met iedereen moet praten. Vlaams Belang heeft ook hier een duidelijke vooruitgang gemaakt.” 

Nooit eerder zoveel Nederlandstalige stemmen

De verkiezingen in Brussel zorgden trouwens voor een opvallend record. Nooit eerder stemden zoveel kiezers op Nederlandstalige lijsten. In vergelijking met 2014 waren er liefst 17.000 stemmen extra voor de Nederlandstalige partijen. Dat had ook een duidelijke impact op de resultaten, zo blijkt uit een uitgebreide analyse van onze collega’s van Bruzz.

Een vergelijking met de stemresultaten uit het verleden toont verder ook dat het Brussels kiespubliek, dat in het verleden een uitgesproken liberaal karakter had, in de beide taalgroepen steeds verder naar links is opgeschoven. 

Brusselse regering

Nadat in beide taalgroepen een meerderheid gevonden is, vormen deze samen de Brusselse gewestregering. Deze bestaat uit twee Nederlandstalige en twee Franstalige ministers, aangevuld door drie staatssecretarissen, en wordt geleid door een Franstalige minister-president. De gevonden meerderheden hoeven dus ideologisch niet overeen te komen. De Franstalige partijen beginnen morgen aan de gesprekken. Rudi Vervoort (PS), de aftredend Brussels minister-president, heeft daar het initiatief. 

Meest gelezen