Stakingen bij Nederlands openbaar vervoer: ook hinder op Belgische lijnen

Door stakingen van de Nederlandse vakbonden ligt al het openbaar vervoer bij onze noorderburen vandaag stil. Nagenoeg alle bussen, trams, metro's en treinen rijden vandaag niet. De staking heeft mogelijk ook gevolgen voor wie in ons land de trein wil nemen. "De impact is vooral te vinden op de grensoverschrijdende treinen", zegt Bart Crols, woordvoerder NMBS.

Wie vandaag met de trein naar Nederland wil, bekijkt best eerst de dienstregeling van de NMBS. Dat is het advies van Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, naar aanleiding van de Nederlandse stakingen. "De impact is vooral te vinden op de grensoverschrijdende treinen", zegt Crols. "De trein tussen Antwerpen en Roosendaal rijdt maar tot in Essen. Hetzelfde geldt voor de verbinding Hasselt - Luik - Maastricht, die trein rijdt ook niet verder dan Wezet."

Wie de IC-trein naar Amsterdam wil nemen, raden we aan om de reisinformatie te raadplegen

Bart Crols, woordvoerder NMBS

Voorlopig blijft de dienstregeling voor de IC-trein richting Nederland - de "Amsterdammer" in de volksmond - onaangepast. "Wie de IC-trein naar Amsterdam wil nemen, raden we aan om de reisinformatie te raadplegen om niet in de problemen te komen", besluit Crols.

Het openbaar vervoer rond de luchthaven van Schiphol moet wel blijven rijden. De Amsterdamse luchthaven was bang voor de openbare orde als reizigers de trein van en naar de luchthaven niet zouden kunnen gebruiken. Er moet om het kwartier een trein van Amsterdam Centraal naar Schiphol en vice versa rijden. Het aantal vluchten op Schiphol is wel beperkt.

Rond 9.00 uur vanmorgen waren er op de luchthaven van Schiphol al zo'n 80 vluchten geannuleerd. Volgens de woordvoerder van de luchthaven hebben veel passagiers hun vlucht gratis omgeboekt. Dat heeft de luchthaven aangeboden naar aanleiding van de voorziene staking. Ook het verkeer naar Schiphol ondervindt hinder door de staking.

Pensioenstaking

De Nederlandse vakbonden staken omdat ze betere pensioenen willen. Ze eisen dat de Nederlandse pensioengerechtigde leeftijd niet hoger wordt dan 66 jaar, dat de pensioenen meestijgen met de inflatie en dat mensen met een zwaar beroep eerder op pensioen kunnen. "Dit is het laatste redmiddel dat we hebben", zegt Tuur Elzinga van een van de grootste Nederlandse vakbonden. "Een goed pensioen is in het belang van alle Nederlanders."

Naast het openbaar vervoer leggen ook werknemers in tal van andere sectoren het werk neer. Gedurende 24 uur zal er voornamelijk in de metaal-, industrie- en bouwsectoren en de sociale werkvoorziening niet gewerkt worden. In de zorg, bij de overheid en in het onderwijs zijn ook acties, maar die zullen minder lang duren.

Meest gelezen