Humanitaire hulpverlening aan vluchtelingen en migranten in Brussel verhuist van het Noordstation naar de Haven

Dokters van de Wereld, het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het Burgerplatform zullen vanaf 11 juni hun hulpverlening aan vluchtelingen en migranten verhuizen naar de Havenlaan, op een kwartier stappen van het Noordstation. Vluchtelingen en migranten zullen daar dan kunnen gaan aankloppen voor medische en psychische zorg, kledij, juridische bijstand en begeleiding naar nachtopvang.  

"In Brussel leven er honderden vluchtelingen en migranten op straat, zonder toegang tot medische zorg en andere diensten. Zolang de overheid hen geen zorgen biedt, zien wij ons genoodzaakt om onze hulpverlening te verlengen op een nieuwe locatie", zegt Christof Godderis van Artsen zonder Grenzen.

Na anderhalf jaar humanitaire hulpverlening aan het Brusselse Noordstation verhuist het steunpunt op 11 juni naar een gebouw van de Haven van Brussel. Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis - zullen er hun steun verderzetten aan vluchtelingen en migranten, die geen hulp krijgen van de Belgische overheid.

Zolang de overheid vluchtelingen en migranten geen zorgen biedt, verlengen wij onze hulpverlening op een nieuwe locatie

De Haven van Brussel zal gedurende een jaar een leegstaand gebouw ter beschikking stellen in de Havenlaan 100, vlakbij Thurn & Taxis. De verschillende hulporganisaties maken het gebouw nu tegen midden juni klaar voor hun nieuwe humanitaire "hub".

"Zolang er geen centra voor onthaal en oriëntatie van vluchtelingen en migraten opgericht worden, blijven de noden schrijnend", zegt David Leclercq, coördinator van de humanitaire hub. "Wij blijven dus hulp verlenen en voor een waardige opvang pleiten."

Meest gelezen