Vlaams Belang heeft de mensen in mijn dorp misleid

Joris Winderickx woont op het platteland, waar Vlaams Belang een groot deel van de kiezers wist te overtuigen. Hij betreurt de impact van de socialemediacampagne van die partij op het kiesgedrag van zijn dorpsgenoten. De sociale media, met Facebook op kop, moeten volgens hem aan banden worden gelegd.

Deze morgen zat mijn vrouw in de wachtzaal van de dokter. De gesprekken gingen levendig over de uitslag van de verkiezingen. Eenvoudige mensen uit een eenvoudig dorp in het Meetjesland verklaarden trots dat ze op het Vlaams Belang hadden gestemd "omdat het niet meer te doen is met die vreemdelingen".

Bizar, want in ons landelijke dorp moet je gekleurde medemensen met een vergrootglas zoeken. Onveiligheid of samenlevingsproblemen zijn zo goed als onbestaande. "En die krijgen hier meteen alles, terwijl wij er jaren op moeten wachten!". Het is het meest aangehaalde argument, dat echter niet waar is. Maar tegenover zulke slogans moet je een rustige, complexe uitleg geven waarnaar deze mensen niet willen luisteren. Liever een eenvoudige leugen dan een ingewikkelde waarheid.

In ons landelijke dorp moet je gekleurde medemensen met een vergrootglas zoeken

Zo gaan we in alle analyses voorbij aan de essentie van het verhaal: de extreemrechtse partijen, hier maar ook elders, hebben een eigen universum gecreëerd met hun eigen waarheden. Los van de gewone media, kranten en tv, hebben ze een wereld vorm gegeven op het internet waarin alle racistische leugens gretig de ronde doen.

Hoe vaak je die leugens ook weerlegt, het doet er niet toe. Fatsoenlijke mensen komen niet in die donkerbruine onderwereld, en beseffen daarom het gevaar er niet van. Dries Van Langenhove viel vorig jaar door de mand na de Pano-reportage, maar mag nu als held zetelen in het parlement. 

De extreemrechtse partijen hebben een wereld vorm gegeven op het internet waarin alle racistische leugens gretig de ronde doen

Politici zijn de connectie met de kiezers niet kwijt, zoals Hilde Crevits beweert. Kiezers zijn de connectie met de waarheid verloren. Het enige signaal dat gisteren gegeven is, is dat we dringend de sociale media, met Facebook op kop, aan banden moeten leggen. We zijn al enkele jaren beland in een post-factum samenleving. Als we niet dringend ingrijpen zal dit sluipend gif steeds grotere schade aanrichten (Donald Trump is hiervan het levende bewijs).

Mocht het Vlaams Belang gewonnen hebben op basis van eerlijke punten in hun programma, tot daar, dan zou ik hun kiespubliek ergens nog willen respecteren. Maar dit is een heel ander verhaal. Filip Dewinter hangt een affiche op aan een winkel als protest tegen de islamisering. Het Arabische opschrift heeft hij eerst zelf aan die winkel opgehangen. Dit gegeven wordt nauwelijks vermeld in de media, terwijl het op elke voorpagina zou moeten staan. En zo kan je het volledige migratiestandpunt van de partij gemakkelijk fileren tot een stapeltje leugens. 

Het enige signaal dat gegeven is ,is dat we dringend de sociale media, met Facebook op kop, aan banden moeten leggen

Maar tijdens het voorzittersdebat op de verkiezingsavond staan de andere partijvoorzitters erbij als gestrafte kleuters, met een bedrukt gezicht, alsof ze de Nieuwe Leider niet durven tegenspreken. Ze zouden er verdorie snoeihard tegenin moeten gaan, en elke leugen bloot moeten leggen.

Donald Trump, Nigel Farage, Marine Le Pen, ... het zijn allemaal meesters in het beliegen en bedriegen. Ze vinden een wereld uit die niet bestaat, en het gaat erin als zoete koek. Wereldwijd vallen democratieën als dominosteentjes voor de waanzin van de leugens, vetgemest door de oncontroleerbare krachten van de sociale media. 

Als je een leugen genoeg herhaalt, wordt het snel een waarheid

Vlaanderen is niet extreemrechts. Een steeds grotere massa wordt helaas wel heel bewust en subtiel bestookt met leugens, en als je een leugen genoeg herhaalt, wordt het snel een waarheid. Mensen stemmen dan op een partij die zich fatsoenlijk voordoet, maar achter de schermen heel goed weet welk discours ze tot haar realiteit verheft.

Als mijn vrouw dan eindelijk verlost is van de fascistische bagger in de wachtzaal maakt ze haar fiets los. Een man spreekt haar aan en zegt: "Ja, zo'n zwaar kettingslot is hier wel nodig hé". 

Zucht.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen