Videospeler inladen...

Francken en Jambon (N-VA) reageren op "wereldvreemde" Di Rupo (PS): "Kan toch niet dat we na 24 uur al genegeerd worden"

Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maakt in "De ochtend" op Radio 1 duidelijk dat - wat hem betreft - er géén regering komt zonder meerderheid langs Vlaamse kant. PS-voorzitter Elio Di Rupo stuurt daar samen met Ecolo op aan in een oproep naar CD&V, Open VLD, Groen en SP.A. "Het kan toch niet dat wij (de N-VA, red.) na 24 uur al genegeerd worden. In wat voor land leven we?", reageert Francken. Ook kandidaat-premier Jan Jambon noemt het "ondenkbaar" dat er een federale regering zonder Vlaamse meerderheid zou komen.

Nu de N-VA ondanks verlies sterk blijft staan in Vlaanderen en Vlaams Belang opnieuw is doorgebroken, spreekt Elio Di Rupo ronduit van een crisis in België. Doordat de N-VA zich eerder had uitgesproken tegen een coalitie met de PS, deed Di Rupo gisteren een tegenzet in een gesprek met de Franstalige zender RTBF. Gevraagd of hij bereid is om een federale regering te vormen met een Vlaamse minderheid, reageerde Di Rupo met een volmondig "ja". “Dat is mijn persoonlijke visie. Ik denk dat dat op termijn de oplossing zal zijn.” Di Rupo stuurt daarmee aan op een federale regering zonder de N-VA.

Wij (de Vlamingen, red.) betalen de facturen in dit land.

Theo Francken

Iets wat bij ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zwaar op de maag ligt. Hij reageert op de visie van Di Rupo: "Wat niet zal gebeuren, is dat er een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant komt. Als dat na 24 uur al wordt genegeerd... in wat voor land leven we eigenlijk nog? Dat kan toch niet: wij betalen de facturen in dit land. De PS-factuur is allemaal gratis. Wie gaat een factuur van 8 miljard betalen? De Vlamingen."

Maar wat als er toch geen meerderheid aan Vlaamse kant komt? "Dan komt er confederalisme. Dit is níét de splitsing van België. Dan blijft België als naam bestaan, ook het koningshuis en de vlag, defensie en de Rode Duivels. Maar de rest doen we zelf, fiscaliteit en sociale zekerheid."

Ik raad meneer Di Rupo aan om de uitslagen in Vlaanderen eens goed te bekijken

Jan Jambon

Ook kandidaat-premier en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vindt een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant een "absoluut ondenkbaar scenario". "Ik raad meneer Di Rupo aan om de verkiezingsuitslagen in Vlaanderen eens goed te bekijken. Zijn oproep is zo'n negatie van het signaal dat zondag is uitgezonden door de Vlaamse kiezer. Dit getuigt van een ongelooflijke wereldvreemdheid."

Doorbreekt de N-VA het cordon?

Zal de N-VA nu het cordon sanitaire doorbreken en in zee gaan met Vlaams Belang, het vroegere Vlaams Blok? Het is een cruciale vraag in de formatie van de regering. Francken wil vooral eerst luisteren. 

"We hebben het cordon nooit onderschreven als partij. Ik ben daar nooit fan van geweest. Dat is niet meer van deze tijd. Iedereen zal correct uitgenodigd worden en er zal geluisterd worden naar concrete voorstellen. Vlaams Belang heeft het goed gedaan in de verkiezingsuitslag, maar ik wil wel eens horen wat ze concreet voorstellen op vlak van onderwijs, sociale huisvesting, enz. Het is niet omdat het voorstel van Vlaams Belang komt, dat het slecht is. Ze hebben in het verleden veel voorstellen in de Kamer gedaan rond migratie: veel dingen waren juridische nonsens, maar er zaten misschien ook geen slechte ideeën bij."

Mee aan de onderhandelingstafel?

Francken benadrukt dat er nood is aan een sterke regering, gezien de grote uitdagingen. "We moeten onze jongeren beschermen, de kwaliteit van het onderwijs moet omhoog. We moeten daar goed over onderhandelen en dan zien we wel verder. We hebben tijd."

Zal Francken in het onderhandelingsteam van de N-VA zitten? Hij deed het zelf goed in de kieskring Vlaams-Brabant met slechts een verlies van 0,3 procentpunt voor de partij. Francken steekt er ook met kop en schouders bovenuit als het op voorkeursstemmen aankomt: hij haalde er ruim 122.000. "Ik weet niet of ik erin zit. Ik heb straks overleg", klinkt het kort.

Beluister hier het volledige gesprek met Theo Francken op Radio 1:

Zuhal Demir, N-VA-kopstuk in Limburg, schreef vanochtend op Facebook dat ze zich “niet meer wil verschuilen achter een cordon sanitaire”. In een toelichting in “De wereld vandaag” op Radio 1, zegt Demir net als Francken dat haar partij  het aan de kiezer verplicht is om een gesprek met het Vlaams Belang aan te gaan.

Als de N-VA dit niet zou doen, zou de partij volgens Demir “een middelvinger opsteken naar de kiezer” en de problemen die tijdens de stembusgang werden aangekaart.

Demir wil de fouten die de traditionele partijen in het verleden hebben gemaakt niet opnieuw maken, zegt ze. Zal de N-VA verder gaan dan praten en het cordon doorbreken? “Sta mij toe om daar op dit moment geen antwoord op te geven”, zegt Demir diplomatisch.  

Beluister het volledige gesprek met Zuhal Demir in "De wereld vandaag":

Voor meer tekst en uitleg over het confederalisme: beluister ook onze podcast "Podvis": Oude vloek of nieuw wondermiddel: confederalisme voor dummies.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het interview met Jan Jambon "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen