©liesbethvanderwal

Voedselagentschap heeft drie keer meer producten teruggeroepen in 2018

Vorig jaar heeft het federaal agentschap voor de voedselveiligheid FAVV 171 keer een voedingsproduct uit de rekken laten halen en gewaarschuwd om het niet meer te gebruiken wegens een gezondheidsrisico. Dat is een verdriedubbeling tegenover 2017, toen er 53 gevallen van terugroepingen werden opgetekend. De cijfers staan in de krant Le Soir en worden bevestigd door het FAVV.

In 78 gevallen werd een product uit de rekken gehaald omdat er mogelijk een microbiologisch risico was. 61 terugroepingen gebeurden vanwege een chemisch risico en 32 wegens een fysiek risico.

De sterke stijging schrijft FAVV-woordvoerster Liesbeth Van de Voorde toe aan het feit dat voedselproducenten steeds alerter reageren op mogelijke problemen met hun producten:  "De bedrijven testen hun producten zelf en zijn verplicht om mogelijke problemen onmiddellijk te melden aan het  FAVV.   Het agentschap reageert in zo'n geval  meteen  met een persbericht om consumenten die het product al hebben aangekocht te waarschuwen om het beter niet te gebruiken.  

Ook het aantal controles dat het FAVV zelf uitvoert, is toegenomen, zegt Van de Voorde: "Zeker als we merken dat er met een bepaald product regelmatig problemen opduiken, gaan we meer controleren.  Dat was bijvoorbeeld het geval met de Gojibessen waar we gemerkt hebben dat er dikwijls een te groot gehalte aan pesticides in werd teruggevonden.  Daarom zijn we die bessen sterker gaan controleren en hebben we bij de Europese Unie ook een aanbeveiling ingediend om Gojibessen sterker te controleren.

Daarnaast krijgt het FAVV ook meldingen binnen van het Europese waarschuwingssysteem  RASFF (Rapid  Alert System for Food  and Feed safety.  Zodra er een probleem opduikt met een voedselproduct dat ook in ons land is ingevoerd, wordt het FAVV via dit systeem gewaarschuwd en kan het een product eventueel uit de rekken laten halen.

Paradoxaal genoeg is de kwaliteit van het voedsel dat door het FAVV getest werd jaar na jaar stabiel gebleven. Dat betekent dat de voeding die in België verkocht wordt, uitstekend van kwaliteit blijft.  

Meest gelezen