Woonbootbewoners jagen op vuilnis op het Albertkanaal in Massenhoven

Enkele woonbootbewoners op het Albertkanaal in Massenhoven waren het beu om voortdurend vuilnis op het water te zien drijven. Ze gaan daarom regelmatig met een sloep het water op om het vuilnis op te pikken. Die sloep lenen ze ook uit.

Filip De Bende en Tom maken deel uit van een groep gepassioneerde vrijwilligers die op een woonboot  op het Albertkanaal in Massenhoven wonen. Ze zien regelmatig vuilnis op het water drijven en waren dat op den duur beu.

"Iedereen kent de beelden van mosselen waar plastic in zit. Hier zit veel vis op het Albertkanaal en we zien regelmatig dode vissen drijven. Die dieren eten dat op. We zien eenden vaak knabbelen aan het plastic ", zegt Filip De Bende.

Vuilnis

Filip en Tom trekken er regelmatig op uit met een sloep. "Zodra we zien dat het weer erg is, zijn we weg. We kuisen niet alleen het Albertkanaal op. Een tijdje geleden maakten we ook het Netekanaal schoon, met zo'n 4 à 5 man aan boord met schepnetten. We hebben daar toch zo'n week over gedaan."

Veel vuilnis blijft hangen in de begroeiing aan de kant. Dat ligt er soms al jaren. Plastic dat helemaal verduurd is en dan uiteenvalt in kleinere stukjes. Er dobberen ook heel veel kleine stukjes plastic rond in het water, die zijn moeilijker te vangen. Klassiek : veel pmd, pet-flessen, blikjes, isomo.

Soms vliegt het vuilnis van de bermen het kanaal in. Mensen gooien hun afval  op het jaagpad of meteen het water in. Soms vliegen er ook dingen van een binnenschip het water op. 

Het afval hoeven ze niet in hun eigen vuilniszakken te steken. Ze kunnen dat achterlaten aan de sluis bij Viersel, waar ook de binnenschippers hun afval kunnen achterlaten. 

Sloep gratis uitlenen

Het is de bedoeling dat het schoonschip project gaat groeien. Dat mensen ook bij hen in de buurt het water gaan opkuisen. Mensen en organisaties kunnen hun sloep gratis lenen.

Meest gelezen