Nicolas Maeterlinck

Werkonderbreking bij Swissport Cargo duurt zeker nog tot vanochtend

Het personeel van Swissport Cargo legt sinds gistermiddag het werk neer. Bij de verbouwingen zou mogelijk asbest vrijgekomen zijn. Brussels Airport is de uitbater van het gebouw. Vakbonden willen duidelijkheid over wat er gebeurd is én de garantie dat de werknemers in de toekomst niet meer in stofwolken moeten werken. De vrachtvliegtuigen worden nauwelijks afgehandeld, maar voor passagiersvluchten is er geen hinder.

Al maanden zijn er renovatiewerken aan de gang op de werkvloer van Swissport Cargo. Volgens de vakbonden zijn er geen veiligheidsmaatregelen genomen voor de gezondheid van de werknemers. Het personeel zou de voorbije maanden gewerkt hebben in de stofwolken die vrijkomen door de renovatiewerken. 

Er is nu grote ongerustheid gerezen door tegenstrijdige rapporten over de aanwezigheid van asbest. In het eerste rapport - voor de aanvang van de werken - stond nog dat het asbestveilig was. Een rapport tijdens de werken vermeld de mogelijkheid dat er asbest is vrijgekomen. De vakbonden eisen nu dat er duidelijkheid komt over wat er wel of niet gebeurd is.

Een tweede eis is de afscherming van de werken, zodat het personeel in de toekomst niet meer met stofwolken in aanraking komt. Daarnaast zijn er ook problemen met de kleedkamer en douches van het magazijn.

Om 9 uur zitten de bonden samen met de directie, ook gisteravond is al vergaderd. Toen was de conclusie dat  luchthavenuitbater Brussels Airport Company (BAC) mee aan tafel moet. "Als eigenaar van het gebouw kan alleen BAC een oplossing aanbieden, maar die schuift voorlopig de zwarte piet door", verklaart Hans Elsen van de christelijke vakbond ACV Puls. 

Meest gelezen