Oud-premier Yves Leterme over het verlies van CD&V: "Mensen willen een straffer beleid rond migratie en veiligheid"

Dat CD&V rake klappen heeft gekregen tijdens de verkiezingen, is ook ex-premier Yves Leterme niet ontgaan. Zijn partij leek onklopbaar in West-Vlaanderen, maar daar kwam zondag verandering in. "De sociale samenhang en gelaagdheid brokkelen duidelijk af en mensen voelen zich onvoldoende beschermd", zei Leterme in "De ochtend" op Radio 1.

West-Vlaanderen was het grote bastion van CD&V, tot zondag. Vlaams Belang brak volledig door in de provincie. Zelfs in het kanton Ieper, de stad van Leterme, verloor CD&V zo’n 4 procentpunten, terwijl Vlaams Belang met 15 procentpunten steeg. Leterme reageerde verbaasd op de uitslag. "De wisselbaarheid van de meningen van mensen is enorm toegenomen, en daar is CD&V het slachtoffer van geworden."

De bevolking wordt onvoldoende gehoord over thema's als migratie en veiligheid.

Yves Leterme, ex-premier

Volgens Leterme heeft lijsttrekker Hilde Crevits geen slecht resultaat behaald, maar zijn er een aantal factoren die de partij heel wat kiezers hebben gekost. Hij ziet alvast een duidelijke sociale verandering in West-Vlaanderen. "De sociale samenhang en gelaagdheid brokkelen duidelijk af. De bevolking wil een straffer beleid rond migratie en veiligheid en mensen voelen zich niet voldoende beschermd. De overheid is groot in kleine dingen, maar klein in grote dingen. Op die domeinen worden de mensen onvoldoende gehoord."

Toch is het niet verwonderlijk dat partijen als CD&V het moeilijk hebben met de heersende problematiek. Dat vindt ook Leterme. "Beleidspartijen hebben het overal in Europa moeilijk. Wat er nu op de agenda staat, is het aanpakken van tekorten, strengere normen, omgaan met de klimaatproblematiek. Dat zijn geen populaire maatregelen. Beleidspartijen die maatregelen namen, hebben daaronder geleden", zegt hij.

Straffe standpunten

Ook over de mogelijke coalitievorming is Leterme duidelijk. Volgens hem is het niet aan zijn partij om het voortouw te nemen, maar moet ze, net als de andere partijen, de uitslag respecteren. "De kiezer heeft niet altijd gelijk, maar wel steeds het laatste woord. Elke partij heeft nu de verantwoordelijkheid om een antwoord te bieden op de verzuchtingen van Vlaams Belang."

Sommige standpunten zijn onhaalbaar: de budgettaire situatie laat het niet toe om uit te delen zoals Vlaams Belang het voorstelt
Yves Leterme, ex-premier

"Vlaams Belang heeft enkele bijzonder straffe standpunten, niet alleen over migratie, maar ook op sociaal-economisch vlak", vult Leterme aan. "Sommige standpunten zijn onhaalbaar: de budgettaire situatie in Vlaanderen laat het niet toe om uit te delen zoals Vlaams Belang het voorstelt."

Leterme voorspelt een moeilijke formatie. Hij zegt dat er pas een samenwerking kan komen zodra er duidelijke inhoudelijke raakvlakken tussen de partijen gevonden worden, al zijn er zodanig veel tegenstellingen dat dat zeer moeilijk zal worden. 

Beluister hier het volledige gesprek met Yves Leterme in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen