1.200 kilogram haaien- en roggenvinnen in beslag genomen op luchthaven van Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem is er vorige week een lading van 1.200 kilogram haaien- en roggenvinnen in beslag genomen. De zending was afkomstig uit Liberia en bestemd voor de Hongkongse markt, waarschijnlijk waren ze bedoeld om op te eten. Het is de eerste keer dat er zulke vinnen in beslag genomen worden in ons land.

Maar liefst 24 zakken konden er vorige week door de Douane, de FOD Volksgezondheid en het FAVV op de luchthaven van Zaventem onderschept worden. Op de zending stond aangegeven dat er "gedroogde vis" en "darmen" inzaten, maar de werkelijkheid was toch net iets anders. In 20 zakken zaten haaien- en roggenvinnen. In totaal goed voor 1.200 kilogram, daarvoor zijn vermoedelijk 1.600 à 2.000 haaien gestorven. De zending was onderweg van Liberia naar Hongkong, in Azië zijn de vinnen zeer gegeerd voor soep. 

Een groot deel van de vinnen waren van niet-beschermde haaien en roggen, denk aan de vioolrog. Die soort is (nog) niet beschermd, maar wel met uitsterven bedreigd. De wereldwijde populatie is sterk verminderd, de roggen planten traag voort en er is een grote overbevissing. Op dit moment ligt er een voorstel op tafel om deze soort te beschermen. Naast de vioolrog waren er ook vinnen van de hamerkophaai, een soort die al enkele jaren beschermd wordt door het CITES-verdrag over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. 

Meest gelezen