Videospeler inladen...

ACV waarschuwt voor "nog meer rechts beleid" aan vooravond Rerum Novarum

Na de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang roept de christelijke vakbond ACV de politiek op om het roer om te gooien. Het is hoog tijd voor een progressief beleid, zegt voorzitter Marc Leemans aan de vooravond van Rerum Novarum, het feest van de christelijke werknemers­beweging. Peter Wouters, de topman van Beweging.net (het vroegere ACW), vraagt de volgende regeringen om een grote dialoog te organiseren met de bevolking.

Na de stembusgang maakt Marc Leemans, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV, zich grote zorgen "over de zege van een partij  die ooit veroordeeld is voor racisme en sindsdien alleen maar van naam en een beetje van toon is veranderd." En hij is ook ongerust "over de roep om nog meer rechts beleid". 

De afgestrafte regeringspartijen moeten twee keer nadenken voor ze pleiten voor nog meer rechts beleid

Marc Leemans, voorzitter ACV

"Als vier regeringspartijen zijn afgestraft voor vijf jaar rechts-liberaal beleid, dan zou ik twee keer nadenken vooraleer te pleiten voor meer rechts beleid", zegt Leemans. "En zou ik vier keer nadenken als ik zie hoe Vlaams Belang kapitaliseerde op slogans rond minimumlonen, minimumpensioenen en pensioenleeftijd."  

Belangrijke uitdagingen

De politiek staat voor belangrijke uitdagingen om het vertrouwen van mensen terug te winnen, waarschuwt de ACV-voorzitter. Zo heeft de regering-Michel een groot gat nagelaten in de staatsfinanciën. Leemans verzet zich tegen nieuwe besparingen op de sociale zekerheid en de overheidsdiensten. 

"Het enorme budgettaire gat moet nu vooral een hefboom zijn voor echte fiscale rechtvaardigheid",  vindt Leemans, die opnieuw pleit voor een vermogenskadaster en een vermogenswinstbelasting. "Kom eindelijk met die meerwaardebelasting over de brug. Zodat inkomen uit een seconde speculatie evenveel belast wordt als inkomen uit uren transpiratie. Want een euro is een euro. Hoe je die ook verdient." 

Belast inkomen uit een seconde speculatie evenveel als inkomen uit uren transpiratie 

Marc Leemans, voorzitter ACV

Werknemers moeten ook weer loon naar werken krijgen, en dus reële loonsverhogingen. "Hun inzet moet men beter belonen. Het onding van de loonnormwet moet weg. Het ACV wil centraal en verantwoordelijk loonoverleg tussen de sociale partners, zonder bemoeienissen van de politiek."

Verder moeten werknemers opnieuw meer ruimte krijgen om arbeid en gezin te combineren. "Politici moeten beseffen dat we werken om te leven, en niet omgekeerd", zegt Leemans. Hij wil tijdskrediet en landingsbanen weer uitbreiden, óók naar kleine bedrijven waar dat nu alleen kan met toestemming van de werkgever. "Ik krijg niet uitgelegd waarom tijdskrediet geen recht is, als je werkt in een bedrijf met minder dan elf werknemers."

Om de klimaatopwarming tegen te gaan, pleit de voorman van de christelijke vakbond voor doortastende maatregelen, ook als die controversieel zijn. "Omdat we maar al te goed weten dat de kost van nietsdoen op termijn veel groter wordt. Daarom : bouw het fiscaal voordeel voor salariswagens af. En investeer dat linea recta in spoor en bus."  

Grote dialoog

Ook Peter Wouters van Beweging.net blikt terug op de verkiezingsuitslag. Die is voor een groot deel mee bepaald door de sociale media. "Dankzij hun krachtige algoritmes krijgt u steeds meer van hetzelfde te zien en te horen, want alles is gebaseerd op uw voorkeuren", zegt Wouters. "Steeds meer mensen leven daardoor in een bubbel", met als gevolg "polarisering en populisme." 

Dierenrechten zijn blijkbaar makkelijker af te dwingen dan mensenrechten 

Peter Wouters, voorzitter Beweging.net

De topman van Beweging.net waarschuwt dat onze democratie onder druk staat, ook door een gebrek aan volwaardig overleg en inspraak. Klimaat-, pensioen- en andere betogingen hebben amper geleid tot bijsturingen in het beleid. "De enige succesvolle groep was Gaia. Dierenrechten zijn blijkbaar makkelijker af te dwingen dan mensenrechten."

Wouters doet een voorstel aan de volgende regeringen. "Organiseer een grote dialoog met de bevolking. Een gesprek met zoveel mogelijk mensen over de thema's van vandaag. Organiseer deze dialoog met steden en gemeenten, en met het middenveld. Om te luisteren naar wat mensen zoeken en verwachten in deze tijd." 

Bekijk hieronder het interview met Marc Leemans in "Terzake":

Videospeler inladen...

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) reageert in "Terzake" op het standpunt van het ACV:

Videospeler inladen...

Meest gelezen