Nicolas Maeterlinck

CD&V-voorzitter Beke na overleg met De Wever: "Zou logisch zijn dat N-VA mee in federale regering zit" 

"Het zou logisch zijn dat N-VA mee in een federale coalitie zit. Maar dan moet N-VA zelf ook haar verantwoordelijkheid opnemen". Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd na afloop van zijn gesprek met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA). Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wilde achteraf minder kwijt over zijn ontmoeting met De Wever. 

Bart De Wever is bezig aan de tweede dag van zijn consultaties voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Na Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten was het de beurt aan Wouter Beke en Hilde Crevits van CD&V. Die wilden na afloop weinig commentaar kwijt. "Het was een verkennend gesprek. We hebben de verkiezingsresultaten naast elkaar gelegd", aldus Beke.

Op de vraag of CD&V een coalitie met Vlaams Belang uitsluit, herhaalde Beke dat de programma's van CD&V en Vlaams Belang te ver uit elkaar liggen. "Ik heb dat voor de verkiezingen gezegd. De programma's van extreemrechts en extreemlinks liggen te ver verwijderd van dat van CD&V. Er zijn daar geen grote overeenkomsten", aldus Beke.

Het is logisch dat ze mee betrokken worden. Maar dan moet N-VA zelf ook haar verantwoordelijkheid nemen

Wouter Beke, voorzitter van CD&V

Beke verwacht dat de federale coalitievorming moeilijker zal verlopen dan de Vlaamse. Op de vraag of er voor CD&V een federale regering kan komen zonder meerderheid aan Vlaamse kant zei Beke: "Het is logisch dat ze mee betrokken worden. Maar dan moet N-VA zelf ook haar verantwoordelijkheid nemen."

Doordat er bij de verkiezingen erg verschillend werd gestemd in Vlaanderen en Wallonië, is het niet eenvoudig om een federale regering te vormen waar een meerderheid van de burgers in beide landsdelen achter staat. Enkel als N-VA mee in de federale regering zit, kan die een meerderheid van de Vlamingen vertegenwoordigen. Vanmorgen zei ook Bart Tommelein van Open VLD dat zijn partij geen regering zal steunen zonder meerderheid aan Vlaamse kant, waardoor N-VA zou moeten meebesturen, maar dat wilde voorzitster Gwendolyn Rutten vanmiddag niet herhalen.

Van Grieken: "Open en constructief gesprek"

Later op de dag ontving De Wever dan Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, de grote winnaar van 26 mei. Van Grieken was daarvoor al langsgegaan op het paleis voor een gesprek met koning Filip. Voor zijn gesprek met De Wever werd Van Grieken geflankeerd door fractieleiders Barbara Pas en Chris Janssens. De voorzitter zelf had een cadeautje mee voor De Wever: een Paljas-biertje van de brouwerij Henricus, een duidelijke knipoog naar de veelbesproken 'paljas-uitspraak' van Bart De Wever richting Van Grieken aan de vooravond van de verkiezingen.

Over de inhoud van het gesprek wilde Van Grieken achteraf weinig kwijt. "Het was een open en constructief gesprek. Ik had hem nog nooit langer dan een minuut onder vier ogen gesproken", aldus Van Grieken. Alle andere vragen bleven onbeantwoord. 

Meest gelezen