Videospeler inladen...

Boris Johnson moet zich voor de rechter verantwoorden wegens "misleidende brexitcampagne"

Net nu hij kandidaat is om premier Theresa May op te volgen, moet Boris Johnson voor de rechter komen. Hij zou het Britse publiek voor het brexitreferendum in 2016 voorgelogen hebben met de beruchte slogan op de rode campagnebus. Die beloofde dat Londen 350 miljoen pond per week kon besteden aan gezondheidszorg als het niet langer bijdragen aan de EU moest betalen.

De rechtszaak volgt op een privé-onderzoek, maar is nu doorverwezen naar de rechtbank. De flamboyante Boris Johnson doet de zaak af als "een stunt voor politieke doeleinden". Het nieuws komt inderdaad op een erg ongelegen ogenblik nu Johnson een van de meest kansvolle kandidaten is om Theresa May op te volgen als leider van de Conservatieve partij en als premier. 

Boris Johnson wordt er van beschuldigd dat hij het Britse kiespubliek voorgelogen heeft met zijn beruchte slogan tijdens de campagne voor het brexitreferendum in 2016. Johnson en andere "brexiteers" voerden toen campagne met een rode bus met daarop een grote slogan.

Wij betalen wekelijks 350 miljoen pond aan de EU. Laat ons in de plaats daarvan de gezondheidszorg NHS financieren. Vote Leave! 

De beruchte slogan op de rode "brexitbus" in 2016.

Boris Johnson was samen met partijgenoten Michael Gove, Andrea Leadsom en Dominic Raab, maar ook met enkele Labourleden een van de kopstukken van "Vote Leave", een van de twee grote campagnes voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De rode campagnebus met het schreeuwerige opschrift zou veel Britten overtuigd hebben, maar al tijdens de verkiezingsnacht gaven de brexiteers toe dat de slogan niet klopte. De Britten zouden wekelijks geen 350 miljoen pond kunnen besparen door uit de EU te stappen. Sindsdien werd Johnson en zijn medestanders misleiding van het kiespubliek verweten en daarom moet de politicus zich nu verantwoorden. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen