Verkoper Paljasbier: "Bart De Wever is onze beste sponsor"

"Sinds Bart De Wever zijn collega-voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang "paljas" noemde in het voorzittersdebat op VTM, en kort daarna de West-Vlaamse Kamerlijsttrekker van Vlaams Belang Wouter Vermeersch op Facebook poseerde met Paljasbier, zijn hier telefoontjes beginnen binnenlopen met vragen waar dat bier te krijgen is, en dat houdt niet meer op", zegt Jürgen Vandewalle, sales export-manager van de Brugse brouwerij Henricus.

"De brouwerij werd in 2013 opgericht door Mathias Vandenpoel", vertelt Vandewalle. "Mathias had een cursus bierbrouwen en sommelier gevolgd, want hij droomde ervan brouwer te worden. Hij had nog geen naam voor zijn eerste brouwsel, een blond bier, toen iemand uit zijn familie zei: "Mathias, wat zijt gij toch ne paljas om nu te willen brouwer worden, terwijl er niemand in de familie daar een traditie in heeft". Zo kreeg het bier de naam paljas." De ouders van Mathias hadden een transportbedrijf.

"Het woord "paljas" heeft hier in Brugge de betekenis van "bon vivant", een grapjas die al fluitend door het leven gaat. Dat is ook te zien aan het figuurtje in ons logo", zegt Tine Muyle, de directeur van brouwerij Henricus. "Dat is dus heel wat positiever dan in Antwerpen, waar het woord vaak de negatieve connotatie van "smeerlap" heeft."

Eerst ontwikkelde Mathias Vandenpoel het Paljasblondbier, een ongefilterd bier van hoge gisting met hergisting op fles, gemaakt met natuurlijke ingrediënten en vier verschillende hoppen. Het heet een goede dorstlesser te zijn. Nadien volgden nog "bruin", "IPA", "saison" en "rosé" (op basis van frambozen). Het bier wordt nu gebrouwen door Brouwerij Anders! in opdracht van Brouwerij Hernicus.

"Ik kan nog geen precieze cijfers geven van de toename van het aantal bestellingen, daarvoor is het nog te vroeg", zegt Tine Muyle. "Maar supermarkten zoals Colruyt, Carrefour en Delhaize hebben al extra bestellingen geplaatst en drankenhandels uit alle hoeken van het land laten weten dat ze veel vraag van de consumenten krijgen naar ons bier."

En wat is tot slot de politieke gezindheid van brouwerij Henricus? "Die is er niet", zegt de sales exportman Vandewalle. "We zijn totààl apolitiek. Maar we hebben wel sinds dit weekend een bijzonder boontje voor Bart De Wever. Hij is - zonder het te willen - onze beste sponsor geworden."

Meest gelezen