Gent wil binnenwateren beter benutten: "Water als motor voor mobiliteit en economische activiteit"

In Gent willen ze meer doen met de binnenwateren in de stad. Dat blijkt uit een visietekst die het stadsbestuur samen met de Vlaamse Waterweg heeft ondertekend. Zij willen bekijken wat er in de toekomst mogelijk is, want ze hebben grootse plannen.

Gent heeft plannen met zijn binnenwateren. De stad heeft die ideeën in een visietekst geschreven.

De stad wil daarmee bekijken wat er in de toekomst mogelijk is op de binnenwateren, want er zijn grootse plannen, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen): "De openlegging van de Reep was eigenlijk voorspel", vertelt Watteeuw. "We gaan nu een stapje verder. De visie is er en nu gaan we kijken welke acties we moeten ondernemen. Binnen een tweetal jaar zullen er al dingen veranderen."

Watteeuw is verheugd dat er een visietekst is opgesteld samen met de Vlaamse Waterweg. "We gaan onderzoeken welke verdwenen waterlopen heropend kunnen worden. Daarnaast gaan we onderzoeken hoe het water als drager van economische activiteiten en mobiliteitsversterker in de stad kan worden uitgebreid."

Concrete plannen zijn er nog niet, maar Watteeuw verwijst naar verschillende vesten en grachten in de stad die mogelijk heropend kunnen worden. "Ik denk aan de Blaisantvest, de Tichelrei, de Houtlei of de Plotersgracht", zegt Watteeuw.

Het is dus de bedoeling om de visietekst om te zetten in concrete maatregelen, bijvoorbeeld een watertram of transport over het water. Maar dat zijn nu nog ideeën, de concrete invulling van de plannen zouden binnen een jaar of drie komen.

kasto80

Meest gelezen