Het hooikoortsseizoen is weer daar

Het graspollenseizoen is begonnen. Mensen met hooikoorts voelden de voorbije dagen misschien al de eerste symptomen. Dat komt doordat de concentratie stuifmeel in de lucht de drempelwaarde van 50 korrels/m³ heeft overschreden. Met het mooie weer in het vooruitzicht, zal die concentratie stuifmeel dit weekend verder toenemen en hevige allergische reacties uitlokken. Dat meldt de organisatie Sciensano die de concentratie pollen in de lucht dagelijks opvolgt.

Elk jaar veroorzaakt de verhoging van graspollen in de lucht de bekende zomerallergie hooikoorts. De bloei van honderden soorten kruidachtige planten in open ruimten, weiden en wegbermen veroorzaakt meer grassenstuifmeel in de lucht.

Normaal start het hooikoortsseizoen begin mei, maar die periode was dit jaar vooral koud en nat. Het federaal onderzoekscentrum voor volksgezondheid Sciensano stelt nu een duidelijke verhoging van stuifmeel vast in zijn meetstation in Marche-en-Famenne. Dat betekent het begin van het hooikoortsseizoen.

Ongeveer 1 op de 6 Belgen is allergisch voor het grassenstuifmeel. Wie hooikoorts heeft, heeft last van een verstopte neus, prikkende ogen en jeuk in de keel. “Mensen met hooikoorts vertonen al bij een lage concentratie graspollen hevige allergische reacties ”, zegt Marijke Hendrickx, diensthoofd bij Sciensano en allergie-experte. Zij waarschuwt dat het mooie weer dit weekend hevige allergieën kan veroorzaken.

Mensen met hooikoorts vermijden best elk contact met graspollen. Houd bijvoorbeeld je ramen dicht als je autorijdt en verlucht 's ochtends en 's avonds je huis.

Marijke Hendrickx, diensthoofd bij Sciensano

Hendrickx raadt mensen met de graspollenallergie aan om medische voorzorgen te nemen in samenspraak met hun arts, maar ook om zoveel mogelijk het contact met pollen in de lucht te vermijden. “Je moet nu geen gras maaien en als je je met de wagen verplaatst, hou je best de ramen dicht. Ten slotte verlucht je best ’s ochtends en ’s avonds je huis.”

Meest gelezen