Videospeler inladen...

Bron van legionellabesmettingen in en rond Evergem gevonden (maar die blijft voorlopig geheim)

De bron van de legionellabesmettingen in en rond Evergem is gevonden. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid gemeld op een persconferentie over de legionella-uitbraak. "Het parket heeft intussen een strafrechtelijk onderzoek gestart en de onderzoeksrechter heeft ons gevraagd om het geheim van het onderzoek te respecteren. Daarom gaan we de naam van het bedrijf dat de besmetting heeft veroorzaakt niet bekendmaken", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De voorbije weken zijn 32 mensen besmet geraakt met legionella. Twee van hen zijn overleden aan de gevolgen van de besmetting.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de bron ontdekt van de legionellabesmettingen in en rond Evergem bij Gent. Bij eerder onderzoek was legionella gevonden in vijf bedrijven in de kanaalzone. Bijkomend genetisch onderzoek van bacteriën die gevonden zijn bij de patiënten en bij de bedrijven, heeft de legionella van de patiënten kunnen linken aan een specifiek bedrijf.

Het betrokken bedrijf heeft na de controle van het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn koelinstallatie ontsmet. Het is ook daarna verder opgevolgd. Er zijn geen legionellabacteriën meer gevonden. Maar de incubatietijd voor legionella kan oplopen tot 19 dagen. Tot volgende week kunnen dus nieuwe gevallen opduiken. De laatste besmetting dateert van vorige zaterdag. De kans lijkt klein dat er nog besmettingen komen, maar is dus niet uitgesloten.

Een onderzoeksrechter zal nagaan of er strafrechtelijke inbreuken gepleegd zijn
Annelies Verstraete van parket Oost-Vlaanderen

Het parket van Gent is intussen met een gerechtelijk onderzoek gestart naar de legionellabesmetting. De basis daarvan is het onderzoek van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat nu bekend is gemaakt. Het parket gaat nu verder nagaan of het bedrijf in kwestie alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen, om legionella te voorkomen. Als dat niet het geval is, heeft dat zeker juridische gevolgen.

“Het onderzoek is in handen van de onderzoeksrechter, gelet op de twee klachten met burgerlijke partijstelling van de burgemeesters van Gent en Evergem. Het is de onderzoeksrechter die nu de leiding heeft. Die zal nagaan of er strafrechtelijke inbreuken gepleegd zijn, of alle maatregelen die hadden moeten genomen worden, ook effectief genomen zijn. En als er sprake is van strafrechtelijke inbreuken wie daar dan uiteindelijk verantwoordelijk gesteld kan worden”, vertelt Annelies Verstraete van het parket Oost-Vlaanderen. Het parket wacht nu op de resultaten van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Onderzoek van Agentschap Zorg en Gezondheid is nog niet afgerond

Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid

Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt op de persconferentie dat men sneller dan verwacht de bron van de legionellabesmetting heeft gevonden. "Het onderzoek van het labo is nog niet afgerond, maar de stalen die al zijn onderzocht, hebben tot de detectie van de oorzaak van de besmetting geleid", aldus Moonens.

"Omdat het parket een strafrechtelijk onderzoek is gestart, is ons gevraagd om in het belang van het geheim van het onderzoek de naam van de bron van de besmetting niet bekend te maken. We gaan geen namen noemen of bevestigen", zegt Moonens.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid blijft onderzoeken of er nog andere bronnen van legionellabesmetting zijn. "We willen absoluut uitsluiten dat er nog mensen besmet kunnen worden met de legionellabacterie. Daarom is het onderzoek nog niet afgesloten."

In totaal zijn de voorbije weken 32 mensen besmet geraakt met legionella. Twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van legionellabesmetting. Nog negen mensen die besmet werden, worden in het ziekenhuis verzorgd, waarvan twee in intensieve zorg.

Oproep aan bedrijf om zelf naam bekend te maken

Joeri De Maertelaere, burgemeester Evergem

De burgemeester van Evergem, Joeri De Maertelaere, heeft het bedrijf dat de legionellabesmetting heeft veroorzaakt, opgeroepen om zelf naar buiten te komen.

"Het is voor de slachtoffers belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de bron van de legionellabesmetting. Daarom de oproep aan het bedrijf, zodat de slachtoffers niet moeten wachten op de resultaten van het gerechtelijk onderzoek", aldus De Maertelaere.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Koen Wauters geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen