Nicolas Maeterlinck

Lichaam Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi wordt gerepatrieerd

Het lichaam van oud-premier van Congo Etienne Tshisekedi wordt straks gerepatrieerd. De oppositieleider is meer dan twee jaar geleden in Brussel overleden. Al die tijd kon zijn lichaam niet gerepatrieerd worden omdat voormalig Congolees president Joseph Kabila daar weigerachtig tegenover stond. Nu zoon Félix Tshisekedi begin dit jaar de nieuwe president van Congo werd, kon de begrafenis van zijn vader wel mogelijk gemaakt worden. 

Op 1 februari 2017 is de Congolese politicus op 84-jarige leeftijd overleden in Ukkel na een longembolie. Tshisekedi lag al die tijd opgebaard in een crematorium in Elsene. Zijn familie probeerde het stoffelijke overschot al eerder naar de Democratische Republiek Congo (DRC) over te brengen. Vanavond gebeurt het eindelijk en vertrekt het lichaam van de oud-premier met een privévliegtuig vanop Melsbroek.

Eerst zal er op Melsbroek een militaire plechtigheid gehouden worden om de politicus een laatste eerbetoon te brengen. Zijn familie en geliefden zullen er aanwezig zijn. De plechtigheid wordt ook bijgewoond door vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Voormalig oud-premier Etienne Tshisekedi

Morgenochtend landt het vliegtuig op de internationale luchthaven van Kinshasa. In de hoofdstad starten dan de plechtigheden, de nationale begrafenis wordt zaterdag georganiseerd. 

Kabila geen voorstander begrafenis

Kabila was geen voorstander van een begrafenis van Tshisekedi, de man was namelijk een van zijn grootste politieke opponenten in Congo. Kabila zou gevreesd hebben voor een gigantische samenscholing van aanhangers van de oppositie, iets wat hij in de aanloop naar de verkiezingen absoluut niet wou. 

President Félix Tshisekedi maakt begrafenis mogelijk

Begin dit jaar werd de zoon van Etienne Tshisekedi, Félix verrassend uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Verwacht werd dat hij alles in het werk zou stellen om het lichaam van zijn vader snel naar Congo te laten terugkeren. Sinds Tshisekedi aan de macht is, zijn de banden met België geleidelijk verbeterd, en werd het ook mogelijk om de oud-premier te repatriëren. 

Huidig president Congo Félix  Tshisekedi
AFP or licensors

Meest gelezen