AFP or licensors

Verenigde Staten getroffen door meer dan 50 tornado's in 24 uur tijd

Hevige tornado's houden de Verenigde Staten in de greep voor de twaalfde dag op rij. In 24 uur tijd raasden meer dan 50 tornado's door 8 verschillende staten. Ohio en Indiana zijn het zwaarst getroffen. Eén man kwam om het leven, 130 mensen raakten gewond en de materiële schade is enorm. Vijf miljoen mensen zitten zonder stroom.

In de stad Dayton in Ohio is de ravage enorm. Delen van de stad zijn volledig verwoest, huizen, elektriciteitspalen en ontelbare bomen gingen tegen de grond. Een 82-jarige man kwam om toen een geparkeerde auto in zijn huis sloeg.

Er werden windsnelheden opgetekend tot 225 kilometer per uur. In Oklahoma en Arkansas zijn rivieren buiten hun oevers getreden en staan hele buurten onder water. Het einde van het noodweer is nog niet in zicht.

"Tornado Alley"

De Verenigde Staten worden nu al twee weken geteisterd door een ongeziene reeks tornado's. Die razen vooral door het midwesten, dat trouwens bekend staat als "Tornado Alley".  Het extreme weer wordt veroorzaakt door een mix van warme, vochtige lucht uit het zuidoosten en ongewone kou uit de Rocky Mountains. Maandag werd het huidige record verbroken van minstens acht tornado's per dag, gedurende 11 opeenvolgende dagen.

Dit jaar hebben 10 tornado's al het leven gekost aan 38 mensen in de VS. Ter vergelijking: in 2011 kwamen 161 mensen om en raakten er meer dan 1.100 gewond door een gigantische tornado in Missouri. 

President Trump, die op staatsbezoek is in Japan, heeft via Twitter laten weten dat hij de situatie op de voet volgt.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen