AP2007

Rechter verbiedt Hells Angels in Nederland wegens "geweldcultuur", Belgische burgemeesters vrezen "waterbedeffect"

Een rechter in Utrecht heeft beslist dat de motorclub alle activiteiten in Nederland moet staken en dat die club verboden wordt. Eerder waren ook al rivaliserende motorclubs in Nederland opgedoekt. In België vrezen grensburgemeester voor een "waterbedeffect".

Volgens de rechter heerst er een geweldcultuur in de Hells Angels en brengt die "de samenleving en rechtsstaat in Nederland in gevaar". De Hells Angels zouden in Nederland "langdurige oorlogen met andere motorclubs uitvechten, soms met dodelijke afloop".

Het openbaar ministerie had overigens tal van voorbeelden aangehaald van geweld, onder meer massale vechtpartijen met andere motorclubs en het in brand steken van een café in Kerkrade waarbij een gezin met kinderen pas op het nippertje kon ontsnappen.  Ook zouden de motorclubs een gevaar vormen voor de openbare orde en zouden ze slachtoffers van geweld intimideren om geen klacht in te dienen.

Daarom wordt de Nederlandse afdeling van de motorclub opgedoekt en moet die meteen alle activiteiten staken. De Hells Angels zijn al meer dan 40 jaar actief in Nederland.

Volgens de Nederlandse publieke omroep NOS gaat het om een wereldprimeur. Het zou de eerste keer zijn dat een land de Hells Angels totaal verbiedt. In andere landen zoals Duitsland zijn lokale afdelingen of "chapters" verboden, maar niet de hele club. Eerder had het gerecht in Nederland al andere motorclubs zoals de "Bandidos" verboden. 

Waterbedeffect

Burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen en Marino Keulen (Open VLD) van Lanaken vrezen dat zij hinder zullen ondervinden door de beslissing in Nederland. "Doordat Nederland nu de Hells Angels met een vonnis van de rechtbank verboden heeft, dreigt het waterbedeffect te spelen", zeggen ze.

"Door deze beslissing zullen de Hells Angels mogelijk naar onze contreien uitwijken. Als burgemeesters van gemeenten in de grensstreek moeten we hiervoor weer bijzondere aandacht hebben." De Hells Angels hebben al een chapter met clubhuis langs de Steenweg in Rekem (Lanaken).

Ook in ons land moet Justitie bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn om eventueel tot een gelijkaardige uitspraak te komen, vindt Keulen. "Het grondwettelijk recht op vereniging wordt door zo'n organisatie misbruikt om als dekmantel te dienen voor hun criminele activiteiten, en om onze rechtstaat onderuit te halen," voegde Keulen daaraan toe.

Meest gelezen