Regeringsonderhandelingen zijn aartsmoeilijk, maar niet onmogelijk

Na de verkiezingen van zondag is het stof wat gaan liggen, maar de onderhandelingen over de nieuwe regeringen kondigen zich aartsmoeilijk aan. Toch betekent dat niet dat we het record van 541 dagen regeringsonderhandelingen zullen verbreken, zegt Ivan De Vadder.

Wederzijdse uitsluitingen blokkeren de gesprekken

De uitslag van de verkiezingen maakt wiskundig veel coalities mogelijk, maar de partijen sluiten elkaar uit. Op Vlaams niveau is er een probleem met Vlaams Belang. De N-VA en Vlaams Belang hebben geen meerderheid, maar geen van de andere partijen wil met Vlaams Belang samenwerken.

De Bourgondische coalitie, de N-VA, Open VLD en SP.A, is ook uitgesloten omdat de socialisten in de oppositie willen. De enige mogelijkheid die nog overblijft, is het verderzetten van de huidige Zweedse coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD, maar dat is een coalitie van verliezers. 

Videospeler inladen...

Federale onderhandelingen: de kwadratuur van de cirkel

Het elkaar uitsluiten is nog erger op het federale niveau. De N-VA wil niet met linkse partijen regeren, maar wil ook niet dat de Vlaamse partijen een minderheid zouden vormen in een regering. Aan de andere kant willen de Franstalige partijen niet samenwerken met Vlaams Belang wegens het cordon sanitaire, maar ook niet met de N-VA. Het gevolg is wat je een kwadratuur van de cirkel noemt, een onmogelijke opdracht. Eigenlijk is er nauwelijks of geen coalitie op dit moment mogelijk.

Videospeler inladen...

We moeten nog niet wanhopen

Toch wil dat niet zeggen dat we ons wereldrecord van 541 dagen regeringsonderhandelingen gaan breken. De uitsluitingen van de politieke partijen kunnen op een bepaald moment heel snel verdwijnen. Vlak na de verkiezingen nemen de partijen een bepaald standpunt in, maar na een paar weken praten kunnen misschien een aantal mogelijke openingen ontstaan, waardoor de partijen wel weer met elkaar kunnen praten. In dat geval zou het heel snel kunnen gaan.

Opvallend is dat net zoals in 2014 alle verkiezingen en dus ook alle onderhandelingen samenvielen. Als er een beslissing wordt genomen voor een coalitie op het Vlaams niveau, dan heeft dat meteen gevolgen voor de federale coalitie.

Er zijn ook onderhandelingen voor een Waalse coalitie, voor een Brusselse coalitie en voor de Franstalige gemeenschap. Al die regeringen en parlementen zijn met elkaar verbonden en dat maakt het zo ingewikkeld. Maar wie weet ontstaat er over enkele weken een opening en hebben we heel snel een nieuwe regering op verschillende niveaus. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen