Videospeler inladen...

Robert Mueller over Donald Trump: "Als we vertrouwen hadden dat hij geen misdrijf beging, dan hadden we dat gezegd"

Voor het eerst sinds zijn aanstelling als speciaal onderzoeker naar Russische inmenging in de verkiezing van Donald Trump, heeft Robert Mueller de pers toegesproken. Hij bevestigde een grootscheepse poging van Rusland om de kiescampagne van 2016 te beïnvloeden, maar zonder bewijs van betrokkenheid van Trump. Opvallend is dat Mueller Trump niet vrijpleit van pogingen om het onderzoek tegen te werken. 

Sinds zijn aanstelling 22 maanden geleden heeft Robert Mueller de kaken op elkaar gehouden, al is zijn rapport in april afgesloten en overgedragen aan het ministerie van Justitie dat grote delen heeft publiek gemaakt. Vandaag wou hij plots het publiek en de pers toespreken.

In een opmerkelijke toespraak herhaalde Mueller grotendeels de bevindingen die eerder publiek waren gemaakt. Eerst en vooral was er volgens hem wel degelijk een grootscheepse en systematische campagne van Russische veiligheidsdiensten om de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden

Anderzijds ging het onderzoek ook naar mogelijke tegenwerking van het gerecht (en zijn onderzoek) door de administratie van president Donald Trump. Mueller beschuldigde de president daar niet expliciet van tegenwerking van het gerecht, maar -en dat is opvallend- heeft hem ook niet vrijgepleit daarvan. 

If we had confidence the president clearly did not commit a crime, we would have said so.

Robert Mueller

Bovendien kan een president in functie op basis daarvan grondwettelijk niet aangeklaagd worden, benadrukte Mueller, en daarom zou zijn team dat ook niet gedaan hebben. Ook dat is erg opvallend, want dat zou dan mogelijk inhouden dat in andere omstandigheden Trump wel zou aangeklaagd worden. Ook liet Mueller zich ontvallen dat zijn onderzoek viel onder de bevoegdheid van Justitie en dus van de regering.

De Democratische oppositie in het Congres zal tussen de lijnen lezen: "we zouden de president aangeklaagd hebben als we dat wettelijk gekund hadden en als dat toegelaten had geweest door de regering"; ook al heeft Mueller dit niet zo gezegd. Mueller heeft alleszins een glad spelletje met woorden gespeeld en de discussie tussen voor- en tegenstanders van Trump zal daardoor nog verder oplaaien.

Waarschuwing voor inmenging in verkiezingen

Mueller besloot zijn betoog met de waarschuwing dat Russische inlichtingendiensten verbonden aan het leger er een grootscheepse en systematische campagne gevoerd hebben om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Daarbij zijn computersystemen gehackt en werden gegevens vrijgegeven -onder meer via de "klokkenluidersite" WikiLeaks- om de campagne van Hillary Clinton te beschadigen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Los daarvan waren er ook private teams van Russen die zich op sociale media voordeden als Amerikanen en via dat spoor ook het Amerikaanse publiek probeerden te beïnvloeden. 

Mueller waarschuwde de VS om dat ernstig te nemen en de nodige maatregelen daartegen te nemen, iets wat in 2016 duidelijk niet gebeurd is, waardoor de Amerikaanse democratie gevaar loopt. Hij besloot door zijn ontslag als speciaal onderzoeker en de opheffing van zijn team aan te kondigen en maakte duidelijk dat hij niets meer aan zijn rapport toe te voegen heeft. 

President Trump heeft meteen na de toespraak van Mueller opvallend gematigd gereageerd. In een tweet stelt hij dat iemand onschuldig is tot bewezen tot bewijs van het tegendeel  en dat de zaak dus nu gesloten is. 

Onze correspondent Björn Soenens geeft meer uitleg vanuit New York:

Videospeler inladen...

Meest gelezen