Videospeler inladen...

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) over onderhandelingen: "Ik ben realistisch, de slaagkansen zijn niet groot"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft vandaag een gesprek gehad met formateur Bart De Wever, maar hij beseft dat de kansen op een deelname aan de Vlaamse regering niet groot zijn. Dat heeft hij in "Terzake" gezegd. 

De lijsttrekker van Vlaams Belang in Antwerpen, Filip Dewinter, zei eerder vandaag op ATV dat de gesprekken tussen Van Grieken en De Wever over het cordon sanitaire alleen voor de galerij dienden en dat er niets van in huis zou komen.

"Ik vind dat een ongelukkige uitspraak", zei Van Grieken, "maar ik begrijp Filip. In Antwerpen hadden N-VA en Vlaams Belang samen 50 procent en daar is het ook niet gelukt. Ik ben realistisch, ik zeg niet dat de slaagkansen zeer groot zijn, maar ik heb het idee dat mijnheer De Wever oprecht is en het is mijn taak als voorzitter van het Vlaams Belang om alles in het werk te stellen om die kansen zo groot mogelijk te maken."

Van Grieken is naar eigen zeggen "ontevreden" over de stijl die Dewinter onder meer in zijn tweets gebruikt, maar hij is niet van plan om hem strakker in het gareel te houden. "Dewinter is een van 45 parlementsleden waarvoor ik door het vuur ga en die een mandaat hebben gekregen van de kiezer. Dat is vandaag niet aan de orde. Vandaag gaat het erover wat ik met het mandaat van 811.000 kiezers doe en hoe ik het Vlaanderen van morgen gestalte kan geven. Daarvoor voer ik gesprekken, in alle openheid en constructiviteit."

Vanmorgen bracht van Grieken een bezoek aan de koning en dat werd aan Franstalige kant zeer slecht ontvangen, onder ander door Laurette Onkelinx (PS) die zich geshockeerd voelde. Van Grieken vindt dat de verontwaardiging andersom zou moeten zijn. "Onze 800.000 kiezers worden weggezet als racisten en ik word vergeleken met een fascist als Léon Degrelle. Ik vind dit beneden alle peil". Van Grieken heeft daarom een klacht ingediend wegens laster en eerroof. "Ik ben het spuugzat dat het zuiden van het land zich de luxe permitteert om 811.000 kiezers valselijk te beschuldigen, zonder het te bewijzen."

Bekijk hieronder het hele interview met Van Grieken in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen