Videospeler inladen...

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken na kort gesprek met de koning: "Een aangenaam en rustig gesprek"

Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken is op gesprek geweest bij koning Filip in het kader van de vorming van een federale regering. "Het was een aangenaam en rustig gesprek", liet Van Grieken nadien verstaan. Hij vindt het "de normaalste zaak van de wereld" dat de winnaar van de verkiezingen bij het staatshoofd werd uitgenodigd.

Koning Filip is vlak na de verkiezingen van afgelopen zondag gestart met een consultatieronde waarbij hij de verschillende partijvoorzitters uitnodigt op het Paleis. Vanmorgen was nog CDH-voorzitter Maxime Prévot aan de beurt, maar het was toch vooral uitkijken of de koning ook de Vlaamse winnaars van de verkiezingen, Vlaams Belang (en PVDA), zou uitnodigen. Dat heeft het Paleis vanmorgen ook gedaan.

Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, wordt uitgenodigd door het staatshoofd

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) werd uitgenodigd voor een gesprek om 10u45, en kwam enkele minuten te laat toe aan het Paleis. Bij het binnengaan wilde Van Grieken niet veel kwijt. "Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, wordt uitgenodigd door het staatshoofd", herhaalde hij wel.

Van Vlaams Belang is bekend dat ze kritisch staan tegenover het koningshuis en eigenlijk willen evolueren naar een republiek, "maar als de koning respect toont voor ons programma en onze kiezers, toon ik respect door hier vandaag naar hem te komen luisteren", zei Van Grieken.

Als de koning respect toont voor ons programma en onze kiezers, toon ik respect door hier vandaag naar hem te komen luisteren

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Bekijk hier de reactie van Tom Van Grieken bij zijn aankomst aan het Paleis en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Bij het buitengaan hield Van Grieken zich streng aan het colloque singulier. Dat is de regel dat er niet mag worden verteld wat in overleg met de koning is besproken. "Het was een aangenaam en rustig gesprek", zei de voorzitter wel. Op de vraag of de koning ook effectief respect toonde voor Vlaams Belang tijdens het gesprek, antwoordt Van Grieken dat "de uitnodiging veelzeggend was". 

Bekijk hier ook zijn korte reactie bij het buitengaan: 

Videospeler inladen...

Eerste keer

Het was de eerste keer dat de uiterst rechtse partij op gesprek ging bij de koning. In 1978 had koning Boudewijn de toenmalige voorzitter van het Vlaams Blok Karel Dillen uitgenodigd, maar Dillen is daar toen niet op ingegaan.

Ook de uiterst linkse PVDA is uitgenodigd voor een gesprek, om kwart voor 12 deze middag. "Dat is de derde keer", laat voorzitter Peter Mertens weten, die aan de koning de "sociale bekommernissen van het land" wil overbrengen. Bij zijn aankomst liet Mertens verstaan dat hij de vorming van een federale regering niet wil koppelen aan de coalities op Waals en Vlaams niveau. 

Bekijk hier de reportage uit het journaal van 13 uur: 

Videospeler inladen...

Reporter Ihsane Chioua Lekhli volgde alles op de voet: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen