Eerst nog celstraffen tot 10 jaar, in beroep sterke strafvermindering voor Syriëstrijders en ronselaars 

Enkele Syriëstrijders en -ronselaars, die in eerste aanleg nog tot strenge straffen tot 10 jaar cel waren veroordeeld, hebben in beroep een zware strafvermindering gekregen. Twee van hen werden vrijgesproken, een derde kreeg een celstraf van 3 jaar met uitstel.

Op een groot terreurproces vorig jaar werden 9 mannen uit de omgeving van Maaseik veroordeeld als Syriëstrijders en ronselaars. Twee spilfiguren kregen 10 jaar cel, maar gingen in beroep. 

En het hof van beroep heeft helemaal anders geoordeeld. Voor de ene achtte het hof de feiten niet bewezen, hij werd dan ook vrijgesproken. De tweede werd wel veroordeeld, maar krijgt een beduidend lichtere straf: 3 jaar met uitstel. Voor een derde man, die in eerste aanleg al werd vrijgesproken, werd de vrijspraak bevestigd. 

Over wie ging dit proces precies?

De spilfiguur in dit proces is een man uit het Limburgse Kinrooi. In 2006 werd hij al eens veroordeeld tot vijf jaar cel voor terrorisme. Samen met verschillende anderen zou hij de Belgische tak van de Groupe Islamique Combattant Marocain gevormd hebben. Die Marokkaanse terreurorganisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in Casablanca en Madrid begin jaren 2000. Uit het onderzoek bleek dat er ook in Maaseik een en ander broeide. Hij
zat zijn straf uit, maar werd eind januari 2015 opnieuw opgepakt.

Volgens de rechtbank in eerste aanleg had de man samen met een tweede verdachte vanuit een moskee in Maaseik mensen geronseld om te gaan strijden bij terreurgroep IS. Ze zouden ook teruggekeerde Syrië strijders opgevangen hebben. De twee werden in eerste aanleg dan ook veroordeeld tot 10 jaar cel, maar het hof heeft nu heel andere straffen uitgesproken.

Meest gelezen