Videospeler inladen...

Vlaanderen fietst voor tiende keer 1000 kilometer in strijd tegen kanker 

Vanaf vandaag begint de tiende editie van de "1000 kilometer voor Kom op tegen Kanker". De fietstocht zal vier dagen duren, en vertrekt elke dag voor 250 kilometer vanuit Mechelen. Er trappen ook heel wat bekende koppen mee. 

Dit jaar verloopt de fietstocht onder toezicht van heel wat bekende peters en meters: televisiegezicht Cath Luyten, Klaas Delrue (beter bekend als Yevgueni), en radiostemmen Karolien Debecker en Peter Van de Veire.

Cath Luyten, Karolien Debecker en Peter Van de Veire zijn er alvast klaar voor: 

Maar omdat het de tiende editie is, mag het wat meer zijn. Daarom trappen ook enkele voormalige peters en meters opnieuw mee, waaronder radiomaker Jan Hautekiet. "We proberen de angst voor die vreselijke ziekte om te zetten in iets positief", zegt hij aan de start. Er is ook een internationaal peloton op de baan, waar onder andere sportanker Maarten Vangramberen in meefietst. 

We proberen de angst voor die vreselijke ziekte om te zetten in iets positief

Jan Hautekiet

Onder meer politici Ben Weyts en Bart Tommelein, en Antwerpse schepenen Koen Kennis en Ludo Van Campenhout zetten hun beste beentje voor. Daarnaast zijn ook nieuwsanker Goedele Wachters, voetbalster Imke Courtois, en VRT-gezichten Eva De Roo en Bart Schols van de partij.

Wat gebeurt er precies?

Het parcours is opgedeeld in acht tochten van elk 125 kilometer. De deelnemende teams bestaan uit maximaal acht fietsers, en elke etappe mag door een ander teamlid gereden worden. Niet iedereen moet dus de volle 1000 kilometer fietsen, maar er zijn wel deelnemers die meerdere of zelfs alle etappes rijden. Omdat niet iedereen even snel trapt, rijden er verschillende groepen aan verschillende snelheden. 

Dit parcours leggen de fietsers vandaag af.

Elke ochtend vertrekken de fietsers in Mechelen. Ze rijden dan naar een van de "middagsteden", zo'n 125 kilometer verderop, en eindigen 's avonds weer in Mechelen. Zo wordt er elke dag 250 kilometer afgelegd. De middagsteden zijn dit jaar (in volgorde) Antwerpen, Zedelgem, Diest en Oudenaarde.

Het internationaal peloton van een hondertal fietsers vertrekt op donderdag vanuit Lyon voor een vierdaagse rit via de Bourgogne, de Champagnestreek en Nord-Pas de Calais tot in Oudenaarde. Daar sluiten ze aan bij de rest voor de laatste etappe richting Mechelen. 

Deze dagtocht wordt vandaag door het internationale peloton afgelegd.

Opbrengst

Het aantal ingeschreven deelnemers en de uiteindelijke opbrengst zal de organisatie bekendmaken tijdens het slotfeest in Mechelen op zondag. Nu al klinkt het dat er dit jaar meer dan 1000 teams meedoen, die elk 5000 euro in het laatje zouden brengen. 

Met de opbrengst wil Kom op tegen Kanker net als bij de vorige editie klinisch onderzoek steunen. Daarvoor is onvoldoende interesse bij de farmaceutische industrie, klinkt het. Bij dat klinisch onderzoek worden behandelingen voor kankerpatiënten getest, wat een van de voorwaarden is om een nieuwe behandeling of interventie toe te laten.

Vorig jaar namen maar liefst 986 teams deel, en werd een recordbedrag van 4,93 miljoen euro ingezameld. Zondag wordt ook de datum bekendgemaakt waarop de registraties voor de editie van 2020 van start gaan.

Meer informatie over het evenement vindt u op www.1000km.be. Via de site kan u ook de fietsende teams steunen met een gift

Yevgueni, peter van deze editie, schreef speciaal voor de 1000 kilometer het nummer "1 miljoen meter". Beluister het hier: 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Dominique De Graaf:

Videospeler inladen...

Meest gelezen