Videospeler inladen...

Koning Filip stelt Johan Vande Lanotte en Didier Reynders aan als informateur

Koning Filip heeft Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) belast met een informatieopdracht "om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan". Een eerste verslag wordt op 6 juni verwacht. 

De voorbije dagen had koning Filip al gesprekken met de partijvoorzitters, om te bekijken hoe er een nieuwe federale regering gevormd kan worden.

Vandaag heeft hij minister van Staat Johan Vande Lanotte (SP.A) en ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) ontvangen. De koning heeft hen aangesteld als informateur. Ze moeten nagaan welke regeringsformules er mogelijk zijn. 

De vorming van een nieuwe federale regering wordt een zware klus, omdat heel wat partijen veto's tegen elkaar hebben uitgesproken. Zo wil de N-VA niet in zee gaan met de PS en met Ecolo, en willen de Franstaligen van hun kant niet samenwerken met de N-VA. Ook de mogelijkheid van een regering zonder meerderheid van Vlamingen aan Vlaamse kant wordt door de N-VA verworpen.

Discretie

"Didier Reynders en ik zelf hebben de opdracht aanvaard om informateur te zijn", zei Vande Lanotte bij het buitenkomen van het paleis. "We gaan nagaan wat de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden zijn om vooruitgang te boeken." 

"We gaan dat zeer discreet doen. De eerste communicatie gaan we op 6 juni doen, nadat we rapport hebben uitgebracht aan de koning. Er zijn veel verklaringen afgelegd voor en na de verkiezingen. Het is tijd om oplossingen proberen te zoeken", aldus Vande Lanotte.

Bekijk hieronder de eerste reactie van de informateurs:

Videospeler inladen...

Ervaren rotten

"De koning kiest waarschijnlijk voor Vande Lanotte en Reynders omdat zij ervaring zat hebben", zegt Ivan De Vadder. "De ene is minister van Staat met een lange staat van dienst, de andere is minister van Buitenlandse Zaken met een even lange staat van dienst. Bovendien hebben zij beiden dat al eens gedaan. "

"Reynders was in 2007 informateur en heeft toen iedereen die ook maar een vereniging heeft in dit land ontvangen. Vande Lanotte heeft in de periode van de lange regeringsvorming enkele maanden geprobeerd een kloof te dichten tussen de verschillende partijen",  zegt De Vadder. "Hij schoof toen volgende boutade naar voor. Je kan een paard wel naar het water leiden, maar je kan het niet verplichten om te drinken. "

"Het zijn twee afscheidnemende politici, dat speelt ook een rol. Vande Lanotte stond op de lijst maar is niet verkozen en Reynders is kandidaat om de Raad van Europa te leiden en dat komt er binnenkort aan", zegt De Vadder. "Opvallend is wel dat informateurs normaal van de winnende partijen komen. Reynders en Vande Lanotte behoren tot de verliezende partijen, maar wel van de nog altijd twee grootste politieke families."

Gitte Van Hoyweghen: "De ervaren informateurs moeten de politieke partijen rond de tafel brengen"

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen