Nicolas Maeterlinck

Lichaam Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi wordt dan toch gerepatrieerd

Het lichaam van de Congolese ex-premier en oppositieleider Etienne Tshisekedi is uiteindelijk op weg naar Congo. Dat bevestigt een naast familielid. De repatriëring had aanvankelijk gisteravond moeten gebeuren, maar er was in Congo geen vliegtuig beschikbaar om het lichaam op te halen in ons land. 

Tshisekedi stierf twee jaar geleden in ons land, maar toenmalig president Joseph Kabila verhinderde dat Tshisekedi in Congo zou worden begraven. Tshisekedi lag al die tijd opgebaard in een crematorium in Elsene. 

Nu zoon Félix Tshisekedi begin dit jaar de nieuwe president van Congo werd, kon de begrafenis van zijn vader wel mogelijk gemaakt worden. De repatriëring was gisteravond voorzien, maar de vlucht kon wegens logistieke problemen niet doorgaan.

Maar rond het middaguur is het vliegtuig met het stoffelijke overschot dan toch vertrokken. Het gaat om een kleiner toestel dan eerst was verwacht. Alleen een twintigtal familieleden zou meevliegen. De staatsbegrafenis van de oud-premier en oppositieleider zal zaterdag plaatsvinden.

Meest gelezen