Riek Machar ( links) en Salva Kiir ( rechts)

Minstens 34 doden bij etnisch geweld in Zuid-Soedan

Bij gevechten tussen twee etnische groepen zijn donderdag in Zuid-Soedan minstens 34 mensen om het leven gekomen. Dat is bij de lokale overheden vernomen. Er raakten ook achttien mensen gewond.

Leden van de Nuer-stam uit de deelstaat Liech hadden woensdagavond in het dorp Ajahkuach, in de naburige deelstaat Twic, veeherders van de Dinka-stam aangevallen. Dat zegt Atem Madut Yak, de gouverneur van de deelstaat Twic. Ook Lam Tungwar, de minister van Informatie van de deelstaat Liech, bevestigt de informatie. Vermoedelijk was het geweld het gevolg van een poging om vee te stelen.

Veediefstallen en etnische conflicten vormen regelmatig de aanleiding voor geweld in Zuid-Soedan.

Het geweld tussen de Dinka en de Nuer - de twee grootste etnische groepen in het land - heeft bovendien ook een politieke inslag. President Salva Kiir, die tot de Dinka behoort, is sinds 2013 betrokken in een machtsstrijd met de afgezette vicepresident Riek Machar, een Nuer. Hun conflict stortte het land in een burgeroorlog die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost en die 3,8 miljoen mensen op de vlucht heeft gedreven.

Meest gelezen