Videospeler inladen...

Peter Wouters (Beweging.net) roept politici op tot dialoog met burgers: "Grote dialoog op kleine plaatsen in het land"

Ook op de nieuwe media treedt verzuiling of verdeling op, en daarom is het belangrijk dat de politieke partijen de dialoog aangaan met de bevolking en het verenigingsleven. Dat zegt Peter Wouters van Beweging.net op Rerum Novarum, het feest van de christelijke werknemersbeweging: "Als we vaststellen dat politiek en bevolking uit elkaar groeien, waarom dan geen grote oefening in dialoog houden?"

Rerum Novarum verwijst naar een encycliek (een pauselijk document) uit 1891 over het lot van de arbeidersklasse en de sociale leer van de Katholieke Kerk. Traditioneel wordt de feestdag van de christelijke werknemers gevierd op Hemelvaart.

De christelijke beweging is één van de zogenoemde zuilen, naast andere levensbeschouwingen. We moeten opletten dat die verschillende zuilen de bevolking niet gaan opdelen, waarschuwt Wouters: "De kritiek die gold voor de oude zuilen, is eigenlijk ook van toepassing op de nieuwe, digitale verzuiling die we vaststellen (Facebook, Twitter enz., nvdr). Mensen geraken via hun scherm helemaal opgezogen in een wereld van voorkeuren, en krijgen steeds meer van die voorkeuren te zien. Daar maken we ons zorgen over, want het leidt tot eenzijdige inzichten en eenzijdige uitspraken." 

Waarom geen grote oefening houden, een grote dialoog op kleine plaatsen in het land

Wouters pleit daarom voor meer dialoog en formuleert die oproep vandaag aan de politieke wereld, want net omdat er niet geluisterd is, hebben de mensen zo extreem gestemd. "Klimaatbetogingen, antiracismebetogingen, de gele hesjes, de pensioenbetogingen, die voor zware beroepen, somt Wouters op, allemaal brachten ze weinig op. "De enige succesrijke groep was Gaia. Dierenrechten zijn blijkbaar makkelijker om af te dwingen dan mensenrechten." 

"Als we vaststellen dat de bevolking en de politiek uit elkaar aan het groeien zijn, waarom dan geen grote oefening houden met de bevolking, een grote dialoog die je op kleine plaatsen in het land organiseert, met steden en gemeenten en het middenveld samen?" vraagt Wouters luidop.  "Luisteroefeningen om te horen wat mensen belangrijk vinden in de komende periode, en wat kunnen daaraan kunnen  doen." 

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen