Prinses Diana krijgt een plein in Parijs

Het stadsbestuur van Parijs gaat een plein vernoemen naar prinses Diana. Het gaat om het pleintje aan de tunnel Pont de l’Alma, de plaats waar Diana in 1997 om het leven kwam bij een verkeersongeval. 

In de nacht van 30 op 31 augustus 1997 stierf Lady Di toen haar wagen botste tegen een pilaar van de tunnel Pont de l'Alma in Parijs. Ze kwam om samen met haar geliefde Dodi Al Fayed van het Ritz-hotel. Het koppel werd opgejaagd door paparazzi. 

Het pleintje boven de tunnel, herkenbaar aan de Vrijheidsvlam, werd meteen een plaats waar mensen kwamen rouwen.  Tot op de dag van vandaag worden er bloemen neergelegd.

Het is dat pleintje dat weldra de naam "Diana, prinses van Wales" zal dragen. "Het is een plaats geworden ter nagedachtenis van prinses Diana", zegt burgemeester Anne Hidalgo van Parijs. "Diana was een van de bekendste vrouwen van het einde van de 20e eeuw. Ze was een iconisch figuur van de humanitaire zaak."

Normaal gezien had het pleintje naar Maria Callas moeten worden vernoemd, de beroemde operazangeres. Die naamgeving was voorzien voor september 1997, maar is er nooit van gekomen door het dodelijke ongeval van prinses Diana. Callas kreeg later een deel van een Parijse avenue naar haar vernoemd.

Kennelijk werd destijds al overwogen om de plaats naar prinses Diana te noemen, maar volgens de Franse krant Le Monde kreeg dat verzet van het Britse hof. Nu bijna 22 jaar later is het wel zover.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen