James Arthur Photography

Child Focus vraagt aandacht voor kinderen die worden ontvoerd door ouders: "Worden te weinig betrokken in rechtbank"

Kinderen die door hun ouders worden ontvoerd, hebben nadien vaak het gevoel dat er in de rechtbank geen rekening wordt gehouden met hun belangen. Dat meldt Child Focus, dat mee een onderzoek heeft gevoerd. Het gaat om kinderen die door hun ouders worden meegenomen naar het buitenland, vaak na een conflict in het gezin.

In de Europese Unie worden jaarlijks duizenden kinderen het slachtoffer van een zogenoemde "internationale kinderontvoering" door een ouder. In België behandelde Child Focus vorig jaar 409 zulke dossiers. "In 275 gevallen vond de ontvoering ook echt plaats. In 134 zaken konden we bemiddelen", zegt Hilde Demarré, beleidsmedewerker bij Child Focus , in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is voor ons de tweede grootste categorie van vermiste kinderen." 

Vorig jaar behandelden we 275 zulke ontvoeringen. Het is voor ons de tweede grootste categorie van vermiste kinderen

Hilde Demarré, beleidsmedewerker bij Child Focus

De situaties bij die ontvoeringen zijn erg verschillend. "Het gaat vaak om ouders die terugkeren naar hun land van oorsprong, maar het kan ook zijn dat zij een nieuwe job of een nieuwe partner hebben gevonden in het buitenland", legt Demarré uit. "Vaak gebeurt het na een conflict in het gezin, omdat een ouder het gevoel heeft dat de band met België te klein is, of omdat ze heimwee hebben naar het land van herkomst."

Vaak gebeurt het na een conflict in het gezin, omdat een ouder het gevoel heeft dat de band met België te klein is, of omdat ze heimwee hebben naar het land van herkomst

Hilde Demarré, beleidsmedewerker bij Child Focus

Te jong om gehoord te worden?

Wat Child Focus nu wil aankaarten, is dat kinderen te weinig worden betrokken in de gerechtelijke procedure achteraf. Child Focus werkte mee aan een onderzoek van vonnissen uit 17 lidstaten van de Europese Unie. Daaruit bleek dat slechts in de helft van de procedures na een kinderontvoering het belang van het kind in overweging werd genomen door de rechter.

Verrassend, zegt Demarré, want volgens het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind is het een recht van elk kind om minstens de kans te krijgen om gehoord te worden. "In de bijna 1000 vonnissen die we hebben bekeken, werden de kinderen maar in een kleine 200-tal gehoord", aldus Child Focus. Vaak gebeurt dat niet, omdat de rechter hen te jong of niet matuur genoeg vindt, zegt Child Focus. "Het ligt dan ook uit hun comfort zone", zegt Demarré. 

In de bijna 1000 vonnissen die we hebben bekeken, werden de kinderen maar in een kleine 200-tal gehoord

Hilde Demarré, beleidsmedewerker bij Child Focus

"Uit eerder onderzoek is bovendien gebleken dat wanneer kinderen wél gehoord worden, hun welzijn niet verbetert. Dat was voor ons verrassend", klinkt het. Zo werden de kinderen niet voorbereid, was de werkwijze niet aangepast aan hun leeftijd, hadden ze niet de indruk dat de rechter echt luisterde of geïnteresseerd was in wat ze te zeggen hadden en ontvingen ze geen feedback over de uiteindelijke beslissing. 

Vonnis op kindermaat

De projectpartners bespreken de resultaten van het onderzoek donderdag en vrijdag met professionals in Gent, om uiteindelijk een reeks goede voorbeelden te formuleren. "Zo zien we dat in Nederland elk kind een voogd krijgt toegewezen, die de gesprekken mee voorbereidt, meegaat met het kind en nadien de beslissing toelicht", zegt Demarré. "In het Verenigd Koninkrijk zijn er dan weer rechters die het vonnis uitschrijven op kindermaat."

Beluister hier het interview met Hilde Demarré van Child Focus in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen