Wilde hamsters worden uitgezet in Tongeren

Binnenkort worden er gekweekte hamsters uitgezet in ons land. Dat gebeurt omdat het niet goed gaat met de wilde hamsters in Vlaanderen. Het uitzetten zal gebeuren in Tongeren, op de enige plek in Vlaanderen waar de wilde hamsters nog voorkomen.

Het uitzetten van de wilde hamster of korenwolf wordt al jaren voorbereid. Want eerst moest het leefgebied van de hamsters verbeterd worden. Anders heeft uitzetten geen zin. "We hebben daar samen met de Vlaamse Landmaatschappij afspraken over gemaakt met landbouwers, want de wilde hamsters maken hun burchten graag in graanvelden", zegt Inge Nevelsteen van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren aan Radio 2 Limburg.

Kweekprogramma

De wilde hamsters die uitgezet worden, komen uit de Gaia Zoo in Nederland. "Dieren kweken en uitzetten, dat klinkt natuurlijk heel romantisch. Maar het kan alleen maar lukken als de dieren genoeg voedsel vinden en dat boeren pas oogsten als de jonge hamsters groot genoeg zijn", zegt Tjerk ter Meulen van de Gaia Zoo.

"In Nederland hebben we bijvoorbeeld ook een speciale maaidorser ontwikkeld die het graan minder laag van de grond afhakt zodat de hamsters nog genoeg bescherming hebben om op de velden rond te rennen zonder opgegeten te worden door roofvogels of marters." De wilde hamsters zijn in ieder geval mooie dieren. "Ze hebben een vriendelijk snuitje. Maar als ik mijn vinger in de kooi zou steken, dan hapt hij, dus dat ga ik niet doen." 

Enige optie

Afgelopen winter werden nog een tiental burchten van wilde hamsters gevonden in Widooie. Toch is het nodig om er gekweekte hamsters uit te zetten, benadrukt Nevelsteen. "Als we de soort hier willen behouden dan moeten we er bij uitzetten. Want als het aantal dieren onder een kritische drempel zakt, dan krijg je te veel inteelt. En dan redt de soort het niet." 

Succes verzekerd?

De wilde hamsters zijn in Nederland ook nog altijd bedreigd. "Daar zijn de afgelopen tien jaar ook al wilde hamsters uitgezet in de natuur en met wisselend succes", legt Bart Tessens van het Agentschap voor Natuur en Bos uit. "We kijken ook naar de genetische eigenschappen van de hamsters. De dieren die nu in Tongeren uitgezet worden, horen hier ook echt thuis. Maar het blijft afwachten en waarschijnlijk zullen we enkele jaren na elkaar hamsters moeten uitzetten."

Meest gelezen