Videospeler inladen...

Zware brand treft diepvriesgroentebedrijf in Bavikhove: "Gevaar is geweken"

In de West-Vlaamse plaats Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke, heeft een hevige brand gewoed in een diepvriesgroentebedrijf. De zwarte rookpluim was van ver te zien. De brand is intussen onder controle. "Het gevaar is geweken", zegt burgemeester Alain Top aan VRT NWS.

De stad Harelbeke bevestigt dat er sprake was van een ammoniaklek. "Een adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer is ter plekke om de situatie van dichtbij op te volgen. De rook kan leiden tot irritatie. Blijf uit de rook", laat de stad via Twitter weten.

Intussen is de aanwezige ammoniak volledig opgebrand en zou er geen gevaar meer zijn voor de volksgezondheid. "De limieten zijn nooit overschreden", zegt de burgemeester aan VRT NWS. "Dat wil niet zeggen dat rook ongevaarlijk is. Je moet niet met je hoofd in de rook gaan staan."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wel werden er ongeveer 150 personen geëvacueerd omdat er gevaar was door een hoogspanningslijn die boven de site loopt, een kabel zou ook effectief zijn neergekomen. Infrastructuurbeheerder Elia laat weten dat hun ploegen aan de herstelwerkzaamheden begonnen zijn en de stroombevoorrading verzekerd blijft.

De N36-weg is er ter plaatse ook afgesloten tussen de N43 en N50. Het verkeer wordt er omgeleid. De wielerwedstrijd Hemelvaartprijs is met een uur uitgesteld. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Bekijk de laatste stand van zaken door onze reporter ter plaatse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen