Twee Limburgse reuzen zondag op reuzenstoet in Maastricht

Twee Limburgse reuzen lopen zondag mee in de internationale reuzenstoet in Maastricht. Dat zijn Don Christoph, de Langeman van Hasselt, en reus Lambert Hoelen, de Kluizenaar van Bolderberg. De stoet wordt georganiseerd voor de 50e verjaardag van de Maastrichtse reus Gigantius.

Gigantius dateert van de 16e eeuw, maar werd in 1969 opnieuw gemaakt. De stoet wordt georganiseerd voor de 50e verjaardag van de Maastrichtse reus. En omdat Don Christoph, of de Langeman, destijds peter werd van de Maastrichtse reus, moet hij er zondag natuurlijk bij zijn op het verjaardagsfeestje. Dat geldt ook voor de meter trouwens, een vrouwelijke reus uit Venlo. 

Don Christoph voor de 2e keer weg uit Hasselt

"Reus Don Christoph verlaat maar heel uitzonderlijk Hasselt", vertelt Michel Ilsen van rederijkerskamer De Roode Roos. "Het is nog maar de 2de keer dat hij naar het buitenland gaat. Vorige keer was in 1971 en ook toen reisde hij naar Maastricht. De reus is dan ook meer dan 200 jaar oud en waarschijnlijk de oudste reus die zondag meerijdt in de stoet."

Kop eraf

"Je moet het parcours voor de reuzen zeker op voorhand gezien hebben", vertelt Ilsen, "want je hebt minstens 7 meter vrije hoogte nodig om te kunnen passeren met de reus. Je kan namelijk nogal wat dingen tegenkomen die in de weg staan of hangen zoals overhangende takken, bloembakken, luifels en kabels van teledistributie, dat moet je toch op voorhand vrijmaken. En dan nog, we hadden een jaar op voorhand een hangar besteld waar we de reus opnieuw in elkaar konden steken.

We hadden ook een poort nodig van minstens 7 meter waarlangs hij naar buiten kon. Dat hebben we gevonden maar er was geen rekening gehouden met de bak van de rolpoort die in de opening van de poort hing. De reus kon er dus toch niet door en dus moest zijn kop er opnieuw af om hem naar buiten te rollen."

Intrede van een staatshoofd

"De verhuizing van zo'n reus is echt niet makkelijk", vertelt Ilsen. "Hij is nogal fragiel en het is zeker geen goede zaak om hem regelmatig uit elkaar te halen. Bovendien zijn mensen van het stadspersoneel enkele dagen bezig om hem uit elkaar te halen en opnieuw te monteren en dat is toch wel een dure zaak. En het is eigenlijk ook de bedoeling dat de reus alleen buitenkomt bij speciale gelegenheden, de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten en bij de blijde intrede van een staatshoofd. Dit bezoek aan Maastricht is dus heel uitzonderlijk", besluit Ilsen.

Er zullen zo'n 60 reuzen uit verschillende landen meedoen zondag. Ze maken met hun gezelschap en met een aantal muziekmaatschappijen een tocht door het centrum van Maastricht. Het weer zit mee voor de reuzen want het gaat niet regenen maar voor de begeleiders wordt het waarschijnlijk erg warm want die zijn in "uniform" en dat zal toch wel zweten worden", lacht Ilsen.

Meest gelezen