20 jaar Belle Perez: de Limburgse die ons helemaal "enamorada" deed voelen

Belle Perez startte 20 jaar geleden een muzikale carrière die Vlaanderen liet kennismaken met de zomerse klanken van latin pop. In de eerste helft van de jaren 2000 nam haar carrière een vliegende start en was Belle niet weg te denken uit de hitparades. Een overzicht.

Maria Isabel Pérez Cerezo, beter bekend als Belle Perez, werd geboren op 29 januari 1976 in Neerpelt. Belle groeide op in het Limburgse stadje Hamont-Achel, waar haar ouders zich destijds als eerste buitenlanders settelden. Al sinds haar kindertijd vormen de Spaanse roots van haar familie een groot deel van haar identiteit.

Bovendien heeft Belle altijd de Spaanse nationaliteit behouden: "Spanje zit in mij, in mijn vurigheid maar ook in mijn verlangen naar rust, eenvoud en stilte", vertelde ze. Het was dan ook geen wonder dat die Spaanse ziel evenzeer in haar muzikale carrière zijn weg vond; in haar jonge jaren zong en danste ze in flamencogroepjes en nam ze deel aan talentenjachten. 

Spanje zit in mij, in mijn vurigheid maar ook in mijn verlangen naar rust, eenvoud en stilte

Belle Perez, zangeres

De doorbraak van Belle Perez kwam nadat ze in 1999 één van de vier laureaten werd van Eurosong, de Belgische voorselecties van het Eurovisiesongfestival. Als 23-jarige bracht Belle het nummer "Hello World", een feelgoodnummer met de boodschap dat je van het leven moet genieten en altijd jezelf moet blijven.

Het vrolijke nummer en haar klinkende Limburgse tongval bleken uiteindelijk niet voldoende te zijn om een plaatsje te bemachtigen in Jeruzalem, waar dat jaar het Eurovisiesongfestival plaatsvond. Hoewel ze niet geselecteerd werd voor het songfestival, was haar deelname wél het startpunt van haar carrière in Vlaanderen en Nederland. 

Bekijk hier haar deelname aan Eurosong:

Videospeler inladen...

Ongeveer twee jaar na haar deelname aan Eurosong verscheen haar tweede album "Everything" in augustus 2002. Het album was een bescheiden succes. Met het nummer "Hijo de la Luna" stond Belle in Vlaanderen 18 weken op plaats 8 in de Ultratop.

In 2003 maakte ze met haar derde album "Baila Perez" een verschuiving van pop naar latin, een stijl die door haar Spaanse roots haar op het lijf geschreven was. Met hitsingles zoals "Que Viva La Vida (Chiquitan)" en "Enamorada" stond ze in de jaren die volgden meermaals in de top 10 van de Ultratop. Haar grootste succes boekte ze met het nummer "El Mundo Bailando", waarmee ze 16 weken lang op nummer 1 in de Ultratop stond in 2006. 

Belle Perez won in 2005 de TMF Award "Best Female Artist" en kreeg verschillende keren de Zomerhit Award in ontvangst. 

Bekijk hier de hitsingle "El Mundo Bailando": 

Videospeler inladen...

En nu?

Hoewel Belle Perez minder in de schijnwerpers staat dan vroeger, zat de zangeres de afgelopen jaren zeker niet stil. 

Sinds 2018 is ze de Belgische ambassadrice van stichting "Free a Girl", een internationale organisatie die strijdt tegen kinderprostitutie en straffeloosheid. Belle ging samen met de organisatie op reis naar Brazilië en zag met eigen ogen hoe "Free a Girl" meisjes een nieuwe kans geeft. "Voor ons is het bijna een vanzelfsprekendheid om je op een veilige manier als vrouw te kunnen ontwikkelen. Helaas komt kinderprostitutie en seksueel misbruik wereldwijd nog voor, misschien nog wel meer dan je zelf kan inschatten", zegt Belle. 

Over haar reis naar Brazilië en de ontmoetingen met meisjes die in de Braziliaanse favela's leven , schreef Belle Perez het boek "Tranen". In dat boek beschrijft ze het heftige lot van ruim twee miljoen verkrachte kinderen in Brazilië, maar ook in andere landen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ter gelegenheid van haar 20e professionele verjaardag, brengt Belle Perez een jubileumplaat uit met 10 oude en 10 nieuwe nummers: "Fiesta Perez". Ze treedt vanavond ook op in de Roma in Antwerpen.

Meest gelezen